W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Sporo posiłków zawiera dużo konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większe znaczenie do tego, w jaki sposób produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W miejscach produkcyjnych dobrze jest używać ozonatora. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub niweluje totalnie odór psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy , a także gryzoni typu szczury i myszy. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest robiona właśnie z niej. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest robiony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.