W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Wiele posiłków zawiera dużo konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większą wagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W miejscach , gdzie przetwarzana jest żywność dobrze jest używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się także lub niweluje całkowicie odór mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową nie jest łatwo kupić. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a przecież większość produktów jest produkowanych właśnie na jej bazie. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest robiony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.