W dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo produktów posiada dużo konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przykłada się też większą uwagę do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie produkowana jest żywność warto używać ozonatora. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub likwiduje totalnie odór mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest robiony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona tylko dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.