Dziś coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je. Wiele posiłków posiada dużą ilość konserwantów i niedobrych dla organizmu substancji. Przywiązuje się też większą uwagę do tego, jak wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez poszczególne stadia przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach , gdzie przetwarzana jest żywność dobrze jest stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się też lub likwiduje całkowicie odór psującego się mięsa. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeżeli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, a niestety większość produktów jest robiona właśnie na jej bazie. Dziś ciężko jest kupić chleb, który jest wyrabiany jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona tylko dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.