W dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo posiłków posiada dużą ilość konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większe znaczenie do tego, w jaki sposób produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W miejscach , gdzie przetwarzana jest żywność warto stosować ozonator. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie odbywają się prace nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub likwiduje całkowicie odór mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie pomaga pozbyć się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy oraz gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeżeli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz większa liczba posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Ciężko już dziś dostać chleb, który jest pieczony tylko z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana tylko dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.