Dziś coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego co je. Sporo produktów zawiera dużo konserwantów i niedobrych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większą uwagę do tego, w jaki sposób produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania począwszy od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach produkcyjnych dobrze jest używać ozonatora. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub niweluje całkowicie odór psującego się mięsa. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy oraz gryzoni typu szczury i myszy. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakieś uczulenie na któryś ze składników. Czasem jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest produkowanych właśnie na jej bazie. Ciężko już dziś kupić chleb, który jest wyrabiany tylko z czystej mąki żytniej. Niewątpliwie wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się niedobrze po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest produkowana jedynie dla osób, które chciałyby zrzucić wagę, ale również dla osób, które nie tolerują któregoś ze składników.