Dziś wiele osób zwraca uwagę na to co je. Sporo produktów posiada dużo konserwantów i niepotrzebnych dla organizmu substancji. Przykłada się też większą uwagę do tego, w jaki sposób wytwarzana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów wytwarzania i przeróbki zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze jest ważnym procesem dla żywności. W miejscach produkcyjnych dobrze jest stosować ozonator. Przyczynia się on do sterylizacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki stosowaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad mięsem czy rybami, pozostają one dłużej świeże. Minimalizuje się także lub likwiduje całkowicie zapach mięsa, które się psuje. Dodatkowo ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak mole, prusaki, karaluchy , a także gryzoni typu szczury i myszy. Żywność dietetyczną czy specjalistyczną np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeśli znamy miejsca kilku punktów w swoim mieście, gdzie możemy zakupić takie produkty, to są one po prostu drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest robiona właśnie z niej. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że większość z nas powinno poddać się testom alergicznym. W sytuacji, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie wiemy tak naprawdę, jaka jest tego przyczyna, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest przeznaczona tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale także dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.