W dzisiejszych czasach coraz więcej osób przywiązuje wagę do tego co je. Sporo posiłków posiada dużo konserwantów i niepotrzebnych dla zdrowia substancji. Przywiązuje się też większą wagę do tego, jak produkowana jest żywność. Przechodzi ona przez wiele stadiów przetwarzania zaczynając od producenta kończąc na kliencie. Przetwórstwo spożywcze odgrywa ważną rolę w procesie jakiemu poddawana jest żywność. W pomieszczeniach produkcyjnych dobrze jest używać ozonatora. Pomaga on w sterylizacji powietrza w pomieszczeniach. Dzięki używaniu go w miejscach, gdzie pracuje się nad rybami czy mięsem, pozostają one dłużej świeże. Zmniejsza się także lub likwiduje totalnie odór mięsa, które się psuje. Ponadto ozonowanie przyczynia się do pozbycia się różnych insektów takich jak prusaki, mole, karaluchy , a także gryzoni typu myszy i szczury. Dietetyczną czy specjalistyczną żywność np. bezglutenową jest dość ciężko dostać. Nawet jeżeli znamy kilka punktów w swoim mieście, gdzie można kupić takie produkty, to są one zwyczajnie drogie. A niestety coraz więcej osób posiada jakąś nietolerancję na któryś ze składników. Czasami jest to mąka pszenna, ale przecież większość produktów jest produkowanych właśnie z niej. Dziś ciężko jest dostać chleb, który jest pieczony jedynie z czystej mąki żytniej. Pewne jest, że wielu z nas powinno poddać się testom alergicznym. W momencie, gdy czujemy się źle po zjedzeniu obiadu i nie jesteśmy pewni tak naprawdę, co jest tego przyczyną, jest to dość uciążliwe. Żywność dietetyczna nie jest zalecana jedynie dla osób, które chcą schudnąć, ale również dla osób, które cierpią na nietolerancję któregoś ze składników.