Dobropol to mały, lokalny, zakład, produkujący wyroby wędliniarskie według starych, sprawdzonych receptur, stosujący jedynie naturalne przyprawy.
Od wielu lat specjalizujemy się w produkcji wyrobów o wyjątkowym smaku i wysokim standardzie jakości. Wędliny i wędzonki naszej wędzarni charakteryzuą się kruchością, łagodnym smakiem, naturalną barwą i kształtem. Zapewniamy klientom duży asortyment wyrobów wytwarzanych tradycyjną technologią:
szynki, wędzonki, kiełbasy, wyroby podrobowe i inne.
Produkujemy wyroby według tradycyjnej rodzinnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Mięso używane do produkcji pochodzi ze zwierząt hodowlanych przez okolicznych rolników. Wyroby wytwarzane są bez sztucznych dodatków, bez konserwantów, a przede wszystkim bez fosforanu. Jedyne dodatki to sól, przyprawy naturalne, takie jak pieprz, jałowiec, czosnek, liść laurowy, kolendra, kardamon, oraz odrobina soli peklującej. W zależności od wielkości mięso leżakuje w solankach z dodatkiem przypraw ziołowych od dwóch do sześciu tygodni, po czym jest obsuszane i wędzone w wędzarniach opalanych wyłącznie drewnem olchowym. Ten sposób produkcji pozwala na uzyskanie około 70 dag gotowego wyrobu z jednego kilograma surowego mięsa. Do produkcji wyrobów podrobowych, takich jak kaszanka, salceson czy pasztetowa dodawane są również naturalne przyprawy i zwykła sól kamienna.
Zajmujemy sie równiez przygotowaniem wędlin na "Wiejski stół" -idealne rozwiązanie na wesela i wieksze imprezy okolicznosciowe. Na specjalne zamówienie z uwzględnieniem Państwa życzeń i upodobań przygotowujemmy wędzonki, kiełbasy, podroby,szynke z nogą (8-10kg), pieczone prosię oraz pieczony drób (kaczki, gęsi, indyki) a to wszystko z przepysznymi sosami do mięs.