Przemysł spożywczy w Polsce z najważniejszych, a równocześnie cechujących się największą prężnością, sektorów polskiej gospodarki. Jest również najbardziej urozmaiconą gałęzią krajowego przemysłu, w której możemy wyróżnić kilkanaście gałęzi. Specjaliści za kluczowy czynnik ostatnich wzrostów w tym sektorze uważają wejście naszego kraju do struktur UE.Efektem było znaczne pobudzenie w handlu zagranicznym, wyrażające się we wzroście naszego eksportu, a również, dało szanse polskim wytwórcom oferującym produkty spożywcze, skorzystania z ich przewagi konkurencyjnej. Obecnie na rodzimy rynek przemysłowy duży wpływ mają rynki międzynarodowe, jak również kapitały od nich pochodzące. Ponadto rynki państw wysoko rozwiniętych, głównie z Europy zachodniej, uważają, że w naszym kraju branża przemysłu spożywczego ma przed sobą ogromną przyszłość oraz że w jej rozrost warto inwestować z uwagi na ogromną chłonność naszego rynku wewnętrznego. Jednocześnie nie powinniśmy zapominać, iż pomimo dużych zmian po transformacji oraz akcesji do UE, czeka nas jeszcze długotrwały i żmudny tok umożliwiający stworzenie jednej z najbardziej konkurencyjnych dziedzin na międzynarodowej scenie. Przemysł lekki to dział gospodarki związany z produkcją produktów powszechnego wykorzystania, obejmujący m.in. wytwarzanie tkanin, ubrań, butów i galanterii skórzanej a również przemysł spożywczy Dział lekkiego przemysłu na Giełdzie Papierów Wartościowych liczy dziewięć przedsiębiorstw, co wynosi zaledwie 2 procent wszystkich uwzględnianych spółek. Do sektora przemysłu lekkiego notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych należą przedsiębiorstwa o zróżnicowanym profilu działalności. Poza spółkami notowanymi na GPW na polskim rynku działa kilkanaście tys. firm włączanych do tego sektora, których rodzaj i struktura funkcjonowania są bardzo różne i obejmuje swoim zasięgiem właściwie każdą dziedzinę życia gospodarczego.