Golden Tea Star
Dla pobudzenia, odświeżenia i relaksacji organizmu
Herbata GOLDEN TEA STAR jest wysokiej jakości herbatą, której nie powinno się dodatkowo przyprawiać. Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni, żeby dodawać do herbaty kilka kostek cukru, sok cytrynowy czy rum, uzyskamy coś, co będzie bardzo odległe od typowego, łagodnego smaku i zapachu GOLDEN TEA STAR. Możliwe do przyjęcia jest dosładzanie miodem.
GOLDEN TEA STAR ma przydatność do spożycia wynoszącą 36 miesięcy. Herbata jednak bardzo łatwo pochłania wilgoć i różne zapachy z otoczenia, dlatego właściwe jest po otwarciu zabezpieczenie jej szczelnym zamknięciem. Zalecamy zużycie jej do 6 miesięcy od otworzenia torebki.
Herbata jest bogata w elementy i składniki pokarmowe, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Już w 230 roku p.n.e. lekarze wspominali o wielu korzystnych działaniach herbaty. Renomowany lekarz holenderski Dirx w XVII wieku przebadał pierwsze pokolenie Europejczyków mających w zwyczaju picie herbaty, 30 lat po tym, gdy w Holandii pojawiła się herbata, napisał: "Tej rośliny nie można z niczym porównać. Ten, kto ją spożywa, jest odporny na zmęczenie i dożywa późnego wieku. Herbata nie tylko dodaje siły i energii, ale chroni organizm przed chorobami wątroby i nerek, bólami głowy, przeziębieniem, katarem, astmą, bólami brzucha i chorobami jelit. Potrafi zapobiec senności i zwiększa odporność na zmęczenie, co docenią zwłaszcza ludzie, którzy w nocy pracują lub medytują." Dzisiejsze, nowoczesne metody badawcze, potwierdzają tę opinię dotyczącą pozytywnego działania herbaty.
Ten, kto regularnie pije herbatę, chroni swój organizm przed rakiem płuc, przełyku, żołądka, skóry, piersi, trzustki, jelit i prostaty, nie cierpi na powikłania sercowo-naczyniowe. Herbata pomaga zredukować wagę, obniżyć poziom cholesterolu, wzbogacić skład krwi, zwiększyć apetyt i poprawić trawienie. Sprawdziła się jako środek do detoksykacji organizmu, reguluje nadczynność tarczycy i zapobiega powstaniu leukemii. A co nie mniej ważne, zwiększa spostrzegawczość, stymuluje koncentrację myślenia i pobudza organizm. Efekt ten, w odróżnieniu od picia kawy, następuje wprawdzie dopiero po 15 minutach, ale jego działanie jest długotrwałe i równomierne, bez jakichkolwiek skutków ubocznych, jakimi są kołatanie serca i podwyższone ciśnienie krwi.
Organic Green Tea
Dzięki procesom przetwarzania zielone herbaty zachowują dużą ilość garbników, chlorofilu i mają wyższą zawartość witamin niż czarne herbaty. Zielone herbaty mają korzystny wpływ na organizm. Działają pobudzająco, obniżają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, pomagają obniżyć zawartość cukru we krwi, zapobiegają utlenianiu tłuszczów, spowalniają starzenie, mają działanie prewencyjne przeciwko grypie i chorobom wirusowym, chronią zęby i zapobiegają chorobom dziąseł.
Organic Oolong Tea
Dzięki zawartości katechiny herbata Oolong pomaga w wypłukiwaniu lipidów i jest odpowiednia zwłaszcza do redukcji wagi, obniżenia poziomu cholesterolu i tłuszczów we krwi. Regularne picie wspomaga detoksykację organizmu, obniża wysokie ciśnienie krwi, pomaga zapobiegać rakowi żołądka, przełyku, jelit i prostaty. Zawarte w niej polifenole i olejki eteryczne stymulują perystaltykę jelit i wspomagają trawienie.
Organic Dragon Well Tea
Dragon Well Tea należy do najbardziej znanych zielonych herbat pochodzących z gór, jej nazwa jest tłumaczona jako "smocza studnia". Wspomaga detoksykację organizmu, ogólne odciążenie, przyrost energii i witalności.
Organic White Tea
W procesie produkcji biała herbata nie jest poddawana żadnej skomplikowanej fermentacji i dzięki temu nie traci korzystnych dla zdrowia substancji. Biała herbata ma wysoką zawartość katechin, wspiera czynność nerek i jak wskazują badania, ma aż 5 razy silniejsze działanie ochronne przeciwko rakowi niż zielona herbata. Obniża wewnętrzną temperaturę ciała i znakomicie gasi pragnienie.
Organic Earl Grey Tea
Herbatę Earl Grey wytwarza się według starej chińskiej receptury, którą jako dar otrzymał Earl Charles, II hrabia Grey, gdy podróżował po Chinach.
POLECANE DAWKOWANIE
Torebkę do zaparzania GOLDEN TEA STAR wkładamy do czajniczka i zalewamy wodą o temperaturze 85 °C. Gdy tylko woda zaczyna się zabarwiać, wyjmujemy torebkę i wylewamy wodę – zgodnie z tradycją chińską tej pierwszej herbaty się nie pije, dochodzi tylko do oczyszczenia listków i podgrzania czajniczka. Procedurę powtarzamy, ale torebkę pozostawiamy już w czajniczku do naciągnięcia. Liczy się 0,3–0,5 litra na jedną torebkę, okres zaparzania 2–3 minuty. Zaparzoną w ten sposób torebkę można użyć także do następnej herbaty – okres naciągania stopniowo się wydłuża, zawsze o ok. 30 sekund. Herbatę możemy zaparzać tak długo, dopóki napar nam smakuje.
Woda
Najlepsza do przygotowania herbaty jest woda źródlana. Zdecydowanie unikamy wody destylowanej, mineralnej i oczywiście ciepłej wody z wodociągu. Woda musi być zawsze świeża, zimna i o ile to możliwe, bez chloru, który psuje smak herbaty. Trzeba także zwrócić uwagę na twardość wody, nie powinna być ani zbyt miękka, ani zbyt twarda. By zapewnić sobie tę najlepszą wodę, polecamy użycie filtru na wodę CLEAN WATER FILTER.
Czajniczek
Do przygotowania herbaty nie używamy czajniczków metalowych, ale porcelanowych albo ceramicznych. Nie myjemy ich nigdy preparatami chemicznymi, tylko wypłukujemy je ciepłą wodą.
SKŁAD
Organic Earl Grey Tea, Organic Green Tea, Organic Oolong Tea, Organic White Tea, Organic Dragon Well Tea.
OPAKOWANIE
10 saszetek.
Zapraszam serdecznie do kontaktu poprzez formularz.
Oddzwonię lub odpiszę niezwłocznie.