Favore.plBaza wiedzyRozrywka, imprezy i sztuka

"Oc" w artykułach z kategorii Gastronomiczne

Dodaj zlecenie
1 2 z 2  
  • Weselny catering: przez żołądek do serca gości

    Autor: KarolinaRoksela   |   16 mar 2021, 9:59   |   Dział: Artykuły
    Weselny catering: przez żołądek do serca gościPlanowanie ślubu nie jest łatwym zdaniem. Aby stworzyć udane przyjęcie, należy zwrócić uwagę na każdy, nawet najdrobniejszy szczegół. Jedną z najważniejszych kwestii dla wielu par jest wybór odpowiedniego menu. Coraz częściej za smak potraw na takich uroczystościach odpowiadają firmy cateringowe. Zapoznaj się z naszym poradnikiem o cateringach weselnych.
  • Yerba mate co kryje się pod tą obcojęzyczną nazwą?

    Autor: nowak-jakub   |   30 wrz 2015, 14:17   |   Dział: Artykuły
    Yerba mate  co kryje się pod tą obcojęzyczną nazwą?Dla jednych, yerba mate to codzienność, dla drugich był to eksperyment. Znajdą się i tacy, którzy nie mieli jeszcze okazji i styczności z tym napojem. Nie da się ukryć, że ten tajemniczy napój ma w sobie coś ciekawego, co przykuwa uwagę i dla wielu osób jest bardzo ciekawym tematem. Poznajmy zatem yerba mate i dowiedzmy się, jakie właściwości ma w sobie ten trunek.
  • 3 przepisy na korzenne drinki z whiskey

    Autor: DarthLemon   |   30 wrz 2015, 8:51   |   Dział: Artykuły
    Jesień nieubłaganie wkrada się w nasze życie. Wraz z nią przychodzą chłodniejsze, często deszczowe dni. Warto więc znaleźć swoje sposoby na rozgrzanie się. Jednym z nich są z pewnością korzenne drinki, których podstawowym składnikiem jest irlandzka whiskey. Ich intensywny i egzotyczny smak pozwoli zapomnieć o chłodzie. Oto niektóre z nich:
  • Produkcja tequili ciekawostki

    Autor: DarthLemon   |   29 maj 2015, 9:11   |   Dział: Artykuły
    Tequila jest to wódka meksykańska, która jest specyficzną odmianą mezcalu. Produkuje się ją w procesie fermentacji soku z odmiany niebieskiej agawy. Co bardzo istotne, tylko sfermentowany sok można nazwać tequilą, napój, nawet alkoholowy, z każdej innej części agawy niebieskiej nie jest tequilą, a mezcalem, który właśnie produkuje się z rdzenia agawy, czyli tak zwanego pnia. Jest to w zasadzie główna różnica między tymi dwoma alkoholami, którą dobrze jest znać i warto o niej pamiętać, żeby nie popełnić gafy towarzyskiej czy etykietowej.
  • Łagodna, subtelna, irlandzka - Jameson Whiskey

    Autor: DarthLemon   |   30 mar 2015, 8:44   |   Dział: Artykuły
    Na całym świecie docenia się ją za subtelny, łagodny smak i niepowtarzalny aromat, który nie może być pomylony z żadnym innym - mowa oczywiście o Irish whiskey, czyli o whiskey irlandzkiej. Co ten wyjątkowy trunek ma do zaoferowania miłośnikom alkoholi starzonych? Przyjrzyjmy się temu na przykładzie jednej z najpopularniejszych marek na naszym rynku - Jameson.
  • Na czym polega kuchnia molekularna?

    Autor: joanna143   |   4 mar 2015, 15:54   |   Dział: Artykuły
    Na czym polega kuchnia molekularna?Lody o smaku sardynek, czekoladowy makaron czy stekowa galaretka - jeszcze niedawno takie potrawy ocierały się o wymysły rodem z powieści SF. Dziś możemy próbować ich w restauracjach.
  • Przepisy na czekoladowe desery warte grzechu

    Autor: DarthLemon   |   29 sty 2015, 16:03   |   Dział: Artykuły
    Przepisy na czekoladowe desery warte grzechuKiedy przychodzi ochota na słodki dodatek do popołudniowej kawy, najlepiej sięgnąć po coś czekoladowego nie od dziś wiadomo, że ma ona w sobie moc zmniejszania stresu i poprawiania nastroju. Smakowi rozpływającego się w ustach musu czekoladowego nie sposób się oprzeć.
  • Idealny suflet czekoladowy poznaj sekrety udanych wypieków!

    Autor: DarthLemon   |   29 sty 2015, 12:54   |   Dział: Artykuły
    Idealny suflet czekoladowy  poznaj sekrety udanych wypieków!Suflet to puszysty, delikatny i cudownie słodki gorący deser, który należy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Suflet swoją piankową konsystencję i wyrośnięcie zawdzięcza ubijanym białkom jajek, dlatego już po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika zaczyna opadać, a wyrośnięty wygląda bardzo efektownie. Polecamy suflet jako deser mocno czekoladowy, wyrazisty w smaku, rozkoszny w smaku i delikatny!
  • Z piwniczki babuni pomysły na zastosowanie przetworów

    Autor: DarthLemon   |   23 sty 2015, 15:06   |   Dział: Artykuły
    Z piwniczki babuni  pomysły na zastosowanie przetworówDawno, dawno temu, gdy na półkach sklepowych nie znajdowało się jeszcze wszystko, czego tylko brzuszek zapragnie, nasze zaradne prababcie odkryły proceder, który zrewolucjonizował światową kuchnię robienie przetworów. Nie jest pewne kiedy to się stało, ani której z babć przypisać tę zasługę, jednak najpewniej była to po prostu Ewa, żona Adama.
  • Czekolada do picia - jak przygotować ją w domu?

    Autor: DarthLemon   |   15 sty 2015, 12:40   |   Dział: Artykuły
    Parujący kubek słodkiego i rozgrzewającego napoju. Słodki smak na języku, przełamany nutą ostrości, owocowy aromat lub wyrazisty zapach przyprawy korzennej. Gęsta, z dodatkiem bitej śmietany lub gałką lodów. Co może być lepszego w mroźne, jesienne dni, kiedy wracamy zziębnięci do domu i mamy ochotę na zastrzyk energii, łyk czegoś ciepłego i znakomitego w smaku? Mowa o gorącej czekoladzie do picia. Nie musimy kupować gotowych saszetek możemy z łatwością przygotować ją sami, uzyskując wymarzony smak i konsystencję, umilając słodkie chwile dodatkami do czekolady owocami, lodami czy przyprawami.
1 2 z 2