Favore.plForumCzas wolny, o turystyce i sporcie

Odpowiednie buty na wycieczki górskie

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Odpowiednie buty na wycieczki górskie

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • animatorka 28 lip 2010, 10:50
    Wybieram się we wrześniu na wakacje w góry. Zamierzamy bardzo dużo chodzić. Szukam dobrych górskich butów. Macie jakieś wskazówki? Bo nie wiem, czy kierować się głównie ceną czy może jakąś marką? Ostatecznie zdam się na podpowiedź sprzedawcy, ale wiadomo, jak to jest w tym fachu trudno być obiektywnym... przymrużenie oka
  • samuraj 25 sie 2010, 17:44
    Po pierwsze buty muszą być wygodne i powinny dobrze chronić stopę przed wszelkimi urazami. Po drugie nie mogą przemakać, bo to się źle skończy, muszą więc być wykonane z odpowiednich materiałów. Zajrzyj np. na tę stronę i tu poszukaj butów http://www.bates.pl/buty-taktyczne-wojskowe/2 Ta firma produkuje świetne, wytrzymałe obuwie - wysoka jakość gwarantowana przymrużenie oka
  • igraszka 25 sie 2010, 19:36
    Ja proponuję wybrać się do dużego sklepu z odzieżą sportową i poszukać czegoś na wyprzedaży. Ja tak zrobiłam w zeszłym oku i jestem bardzo zadowolona. Trafiłam na świetne buty znanej firmy w bardzo rozsądnej cenie (250 zł). Chodzi przede wszystkim o to, żeby miały porządną podeszwę, były za kostkę no i przede wszystkim wygodne przymrużenie oka
  • aleksander_wielki 25 sie 2010, 22:47
    Na szczerą podpowiedź sprzedawcy raczej bym nie liczył, bo wiadomo jak to jest, jak człowiek przyjdzie zielony to wcisną to, czego chcą się pozbyć. Najważniejsze, żeby wiedzieć o co pytać - przede wszystkim z czego jest podeszwa zrobiona no i czy buty mają membranę, jeśli tak to jaką. Dobrze też, jeśli mają duży język i gumę z przodu, żeby nie było problemów w razie deszczu. Jeśli szukasz czegoś bardziej na spacery górskie niż na wspinaczkę, to myślę, że nie musisz aż tak bardzo inwestować. Polecam poszukać butów np firmy Salomon albo Aku czasem można znaleźć jakąś promocję, a są z reguły warte swojej ceny, nie przepłacasz za markę jak np przy Campusach.
  • igraszka 26 sie 2010, 1:23
    aleksander_wielki napisał:Na szczerą podpowiedź sprzedawcy raczej bym nie liczył, bo wiadomo jak to jest, jak człowiek przyjdzie zielony to wcisną to, czego chcą się pozbyć. Najważniejsze, żeby wiedzieć o co pytać - przede wszystkim z czego jest podeszwa zrobiona no i czy buty mają membranę, jeśli tak to jaką. Dobrze też, jeśli mają duży język i gumę z przodu, żeby nie było problemów w razie deszczu. Jeśli szukasz czegoś bardziej na spacery górskie niż na wspinaczkę, to myślę, że nie musisz aż tak bardzo inwestować. Polecam poszukać butów np firmy Salomon albo Aku czasem można znaleźć jakąś promocję, a są z reguły warte swojej ceny, nie przepłacasz za markę jak np przy Campusach.
    No ja właśnie kupiłam buty Aku więc chyba dobrze z tego co piszesz przymrużenie oka Swoja drogą to doradził mi sprzedawca, więc jak widać można trafić na kogoś pomocnego przymrużenie oka
  • casinda_ebe 26 sie 2010, 6:19
    Ja akurat mam buty z firmy Campus i nie wiem skąd ta rada, żeby ich nie kupować? Kupiłam zupełnie w ciemno, bo była wyprzedaż, ale służą mi już trzeci sezon. Dodatkowym plusem jest to, że jak na buty trekkingowe są dość zgrabne i ładnie wyglądają na nodze, co jest dla mnie dość ważne, bo chodzę w nich też na co dzień po mieście.
  • aleksander_wielki 26 sie 2010, 7:40
    Wiesz, zawsze można dobrze trafić, ale ja akurat uważam, że Campus zazwyczaj ma wysokie ceny w stosunku do jakości... Słyszałem to już od kilku osób, sam też miałem kiedyś jedną parę i niestety szybko zaczęły przemakać, co po prostu dyskwalifikuje moim zdaniem buty górskie.
  • animatorka 26 sie 2010, 11:28
    A o co dokładnie chodzi z tą membraną? Ktoś może mi wyjaśnić, żebym nie była zielona, jak pójdę do sklepu przymrużenie oka
  • aleksander_wielki 26 sie 2010, 14:26
    animatorka napisał:A o co dokładnie chodzi z tą membraną? Ktoś może mi wyjaśnić, żebym nie była zielona, jak pójdę do sklepu przymrużenie oka
    MEMBRANA to po prostu takie małe włókna (poliuretanowe, teflon albo inne) które są klejone albo nakładane/napylane i dzięki temu tworzą siateczkę albo materiał z porami. Dzięki temu przy różnicy wilgoci i ciśnienia pary wodnej na zewnątrz i wewnątrz buta wyrzuca wodę na zewnątrz, a nie przepuszcza do środka. Dzięki temu noga naprawdę oddycha, a but nie przemaka.
    Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłem uśmiech
  • animatorka 26 sie 2010, 15:06
    dobrze wyjaśnione, wielkie dzięki aleksander_wielki uśmiech
    Czyli rozumiem, że to taka dodatkowa technologia, bez której też można kupić buty górskie?
1 2 3 4 z 4  
Czas wolny, o turystyce i sporcie - dyskusje na forum
Poprzednia: Callanetics