aleksander_wielki napisał:Na szczerą podpowiedź sprzedawcy raczej bym nie liczył, bo wiadomo jak to jest, jak człowiek przyjdzie zielony to wcisną to, czego chcą się pozbyć. Najważniejsze, żeby wiedzieć o co pytać - przede wszystkim z czego jest podeszwa zrobiona no i czy buty mają membranę, jeśli tak to jaką. Dobrze też, jeśli mają duży język i gumę z przodu, żeby nie było problemów w razie deszczu. Jeśli szukasz czegoś bardziej na spacery górskie niż na wspinaczkę, to myślę, że nie musisz aż tak bardzo inwestować. Polecam poszukać butów np firmy Salomon albo Aku czasem można znaleźć jakąś promocję, a są z reguły warte swojej ceny, nie przepłacasz za markę jak np przy Campusach.No ja właśnie kupiłam buty Aku więc chyba dobrze z tego co piszesz
animatorka napisał:A o co dokładnie chodzi z tą membraną? Ktoś może mi wyjaśnić, żebym nie była zielona, jak pójdę do sklepuMEMBRANA to po prostu takie małe włókna (poliuretanowe, teflon albo inne) które są klejone albo nakładane/napylane i dzięki temu tworzą siateczkę albo materiał z porami. Dzięki temu przy różnicy wilgoci i ciśnienia pary wodnej na zewnątrz i wewnątrz buta wyrzuca wodę na zewnątrz, a nie przepuszcza do środka. Dzięki temu noga naprawdę oddycha, a but nie przemaka.