Chciałabym zapytać czy w sytuacji kiedy przebywam na urlopie wychowawczym z pierwszym dzieckiem i zaszlam w ciążę po raz drugi to mogę kontynuować ten urlop? tzn czy po urodzeniu dziecka (drugiego) będzie dalej trwał.
Możesz korzystać z urlopu wychowawczego po urodzeniu drugiego dziecka, na pierwsze dziecko może ten urlop trwać 3 lata, ale potem chyba mozesz złożyć wniosek o urlop z tytułu urodzenia drugiego dziecka.
Dzięki za odpowiedź. Zapomniałam o ważnej rzeczy: a czy będzie mi się wtedy należał zasiłek macierzyński? Czy ten urlop wychowawczy zostaje przerwany przez urlop macierzyński czy jest to cały czas urlop wychowawczy tak jakby zamiast?
Już dopowiadam Jeżeli urodzisz dziecko w okresie urlopu wychowawczego to zasiłek macierzyński pzysługuje od dnia porodu, ale za okres krótszy o 2 tygodnie. Czyli np zamiast za 20 tygodni na drugie dzicko otrzymasz zasiłek za 18 tygodni.
Może też być tak, że w czasie ciąży przerwiesz urlop wychowawczy, to wtedy będziesz mieć po porodzie urlop macierzyński, potem urlop wypoczynkowy i znów pójdziesz na wychowawczy. Dzięki temu możesz mieć dłuższy okres płatnego urlopu.