Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Co mozna odliczyć od podatku?, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Co mozna odliczyć od podatku?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • freshuser 27 paź 2010, 13:02
    Też chciałbym sobie odliczyc w przyszłym roku internet tylko czy mogę sobie odliczyć jeśli jest zainstalowany u mojej dziewczyny, ale ja za niego płacę?
  • latynowska8 27 paź 2010, 15:27
    Nie bardzo. Internet mogą sobie odliczyć osoby korzystajace z niego w miejscu zamieszkania. Mozna by przepisać umowę na dziewczynę, przecież to nie determinuje kto ma za niego płacićuśmiech Tylko ze teraz już raptem dwa miesiące zostały tego roku, ale tak na przyszłość...
  • Biznesmenik 27 paź 2010, 17:28
    Niestety tzw. ulga uczniowska już nie istnieje od 2004 roku, tak więc nie można odliczyć np. czesnego za naukę w szkole.

Jest jedno odstępstwo od zasady. Z ulgi w dalszym ciągu można korzystać, ale pod warunkiem pełnienia warunków niezbędnych do nabycia ulgi przed końcem 2003 r. W tym celu należało zawrzeć z uczniami lub szkołami właściwe umowy. Dodatkowym warunkiem było rozpoczęcie nauki zawodu lub szkolenia w celu przygotowania zawodowego najpóźniej w roku szkolnym 2003/2004. Ponieważ mamy już 2010 rok, wątpię abyś mógł skorzystać z tego rozwiązania - żadna szkoła zawodowa aż tyle nie trwa.

Dla przypomnienia limity ulgi uczniowskiej na 2009 r. wynoszą odpowiednio:

* 4896,18 zł - czas szkolenia do 24 miesięcy

* 8160,31 zł - czas szkolenia ponad 24 miesiące

Dodam, że tych kwot już się nie waloryzyje.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum