Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Gdzie najlepiej założyć lokatę na pół roku, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Gdzie najlepiej założyć lokatę na pół roku

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • FastLoan 7 cze 2011, 13:16
    Nie kupujcie złota, bo ono jest tak przewartościowane, jak tylko patrzeć jak to wszystko runie i będzie dokładnie to samo co z funduszami inwestycyjnymi. Napakowane ceny jednostek uczestnictwa w końcu pękły pod własnym ciężarem. Ceny złota już są tak napompowane, że tylko czekać aż bańka pęknie. Nie przeszkadza to jednak doradcom opychać produkty oparcie o notowania tego kruszcu. Lokata bankowa ile daje tyle daje, ale przynajmniej jest nie wyparuje z niej połowa środków.
  • Andorek 7 cze 2011, 13:51
    Przy większych sumach (to zależy od banku) można negocjować wysokość oprocentowania, ale to jest raczej 0,25 5 lub 0,5 proc. więcej niż standardowe lokaty. Kwoty lokat też muszą być odpowiednio duże 50 tys. PLN i więcej.
    Co do Meritum Banku to jest to mały i nowy bank. Daje więcej od innych bo musi zdobyć bazę depozytową i zaufanie klientów. Ale czy bym im powierzył oszczędności? No nie wiem.
  • Procencik 7 cze 2011, 14:07
    A czemu Meritum bank ma być niewiarygodny? Ma gwarancje BFG, szybko się rozwija, placówek przybywa.
    Warto jeszcze zainteresować się lokatami Idea banku i FM Banku. To też mali gracze na rynku i na pewno dają więcej niż taki PKO, czy inny City handlowy.
  • Faustyn66 7 cze 2011, 17:49
    NewsTax napisał:Podobno nie ma co kombinować z lokatami zawieranymi na dłużej, bo podatek belki od lokat antybelkowych i tak będzie trzeba płacić. Przepisy, które przewidują opodatkowanie wszystkich depozytów nie zawierają przepisów przejściowych ! i może zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2012 roku.

Czyli jak ktoś zawrze umowę lokaty na 2 lata z ochroną antypodatkową to nic mu to nie da. Do końca 2011 roku będzie zwolniony z podatku ale od 2012 już nie, Nie ma znaczenia, że zakładał lokatę przed wejściem w życie nowych przepisów. Pytanie czy takie rozwiązanie jest konstytucyjne.
    Polska ma silną tendencję do łamania prawa i to zarówno krajowego jak i unijnego. Takie propozycje, aby nie było okresów przejściowych godzą w prawa nabyte i pewnie ktoś je w razie czego zaskarży do TK, tyle że nic nie wskóra. Tak samo jak z tymi mieszkaniami za 1 zł. Przepis został zaskarżony do TK, ten stwierdził niekonstytucyjność, ale mieszkania dallej można było wykupić za grosze i spółdzielnia nie żąda powrotu do poprzedniego stanu.
  • Fin 26 wrz 2011, 12:53
    Jeżeli posiadasz sporą gotówkę dzielisz ja na 4 części.Lokujesz w 4 miejsca o różnym ryzyku i zysku.Jeżeli stracisz na 1lub 2 to pozostałe pokryją ci straty a może dadzą nawet zysk.Zasada jest jedna .Duże ryzyko duży zysk, małe ryzyko mały zysk.Masz niewielka kwotę to proponuję bezpieczny bank z gwarancjami.
  • charlotte1991 30 lis 2013, 22:09
    Sprawdź sobie na Skok Wołomin jakie mają oprocentowanie na pół roku. Z tego co wiem mają obecnie najlepszą ofertę na rynku.
  • majek1234 26 gru 2013, 13:59
    Według tego co pisali tutaj: http://forum.portal-kredytowy.pl na chwilę obecną najbardziej opłaca się lokata w Getin Banku, gdyż jest tam najwyższe oprocentowanie w skali roku.
  • 30 gru 2013, 12:08
    Obecnie praktycznie żadna lokata się nie opłaca... Marne 3 procent to śmiech na sali. Gdzie te czasy że to było 6, a często i prawie 7 procent... Sam się tym podłamałem i nie wiem w co by teraz inwestować.
  • rozpisanamama 22 lip 2014, 22:28
    LyseZakola napisał:Obecnie praktycznie żadna lokata się nie opłaca... Marne 3 procent to śmiech na sali. Gdzie te czasy że to było 6, a często i prawie 7 procent... Sam się tym podłamałem i nie wiem w co by teraz inwestować.
    Oprocentowanie na lokatach spadło to fakt ale moim zdaniem przesadzasz pisząc że lokaty są nieopłacalne. W skoku wołomin do 31 lipca można otworzyć lokatę na piątkę. Jak dla mnie oferta całkiem niezła bo oprocentowanie jest stałe i wynosi 5,5% Żaden bank teraz tyle nie daje a jak już to ma zmienne oprocentowanie.
  • 25 sie 2014, 22:36
    po raz pierwszy w historii wolnorynkowej Polski mamy do czynienia z brakiem inflacji, co oznacza że w końcu x% na lokacie jest naszym % w portfelu, oczywiści minus Belka. W Smarcie masz 4%, ze skokami bym nie kombinował - nie wiem czy działa tam BFG, ale skoro to nie jest bank to chyba nie ma.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum