Pomorzanin napisał:Witam. Chciałbym się starać o mieszkanie socjalne, gdyż wydaje mi sie, że to w mojej sytuacji obecnie jedyna możliwość uzyskania własnego lokum. Mam za niskie dochody żeby w ogóle starać się o kredyt na mieszkanie. Muszę się dowiedzieć kto może się ubiegać o takie mieszkanie i co trzeba zrobić w tym kierunku. Będę wdzięczny za wszelkie rady.Jak już to staraj się o mieszkanie komunalne, a nie socjalne, bo socjalne są dla ludzi w jakichś trudnych życiowych sytuacjach, to sa mieszkania przyznawane sądownie. Często mają obniżone standardy, jak kogoś nie stać na placenie zwykłego czynszu to może dostać takie mieszkanie i to na określony czas. Komunalne może teoretycznie dostac kazdy.
Pan_Kracy napisał:Lokale socjalne to tez sa komunalne, ale o obniżonej wartości użytkowej i minimalnych standardach.Pomorzanin napisał:Witam. Chciałbym się starać o mieszkanie socjalne, gdyż wydaje mi sie, że to w mojej sytuacji obecnie jedyna możliwość uzyskania własnego lokum. Mam za niskie dochody żeby w ogóle starać się o kredyt na mieszkanie. Muszę się dowiedzieć kto może się ubiegać o takie mieszkanie i co trzeba zrobić w tym kierunku. Będę wdzięczny za wszelkie rady.Jak już to staraj się o mieszkanie komunalne, a nie socjalne, bo socjalne są dla ludzi w jakichś trudnych życiowych sytuacjach, to sa mieszkania przyznawane sądownie. Często mają obniżone standardy, jak kogoś nie stać na placenie zwykłego czynszu to może dostać takie mieszkanie i to na określony czas. Komunalne może teoretycznie dostac kazdy.