-
Z tego co mi wiadomo, podatek belki będzie na mur beton.
Zakładanie lokat przed wejściem w życie noweli ordynacji podatkowej nic nie da, bo podatek i tak będzie pobierany, chyba że bank wypłaci odsetki wcześniej tj. przed wejściem przepisów w życie.
Polisolokaty nie są dla banku dochodowe, ale może to być jakiś sposób na przyciągnięcie klienta.
-
-
No nie wiem, mnie się wydaje, że prawo nie działa wstecz i nie można opodatkować czegoś za okres wcześniejszy.
A gdzie prawa nabyte? Przecież zakładając lokatę na starych zasadach odsetki też powinny być naliczane na starych zasadach. Tyczy się to lokat terminowych.
-
I tu niestety niemiła niespodzianka. Dlaczego? Otóż podatek jest już pobierany i rząd nie wprowadza nowego obciążenia a zmienia jedynie sposób jego rozliczenia. Wypłata odsetek od lokaty założonej przed nowelą ordynacji podatkowej odbywa się już pod rządami nowych zasad.
Tylko wcześniej nie było o tym mowy. Ci co zabiegali o głosy wyborców 9 października po prostu nie powiedzieli całej prawdy. Podwyżka podatków to nie jest temat godny poruszenia podczas kampanii wyborczej.
-
Podatek od odsetek płacą ci co mają kasę, a ci co nie mają to nie ich problem.
Wiecie jaka w kraju jest bieda? Na pierwszy rzut oka jej nie widać, ale wystarczy stracić pracę mają 2 kredyty i każdy wtedy dostaje otrzeźwienia i popada w długi.
-
Podzielam to , co napisal jeden z przedmówców: podatek Belki nie jest , aż taką tragedią i nie co demonizować. Jeśli Państwo ma lepiej funkcjonować przez jego ściąganie - to niech tak będzie. Ale są rzeczy o wiele bardziej niepokojące i godzące w kieszeń obywateli: CENA PALIWA. Ja się pytam dlaczego ceny tak galopują?? Wydaje mi się, że tutaj nie ma żadnej kontroli i żadnych ograniczeń. Za rok jak tak dalej pójdzie dojdziemy do ceny 6,30 pln za litr, albo lepiej. Chcą zamordować kierowców, a z nimi całą resztę społeczeństwa, bo wiadomo, ze jak paliwo drożeje , to drożeje wszystko inne.
-
-
ja ostatnio czytałem, że BGŻ oferuje lokatę na 3 miesiące "bez podatku belki" z kapitalizacją odsetek na koniec lokaty, czyli de facto w okresie kiedy będzie już ten podatek obowiązywał.
Natomiast to co wczoraj czytałem w Rzeczpospolitej o szybkim likwidowaniu ulg aż mnie przeraziło.
W ciągu 2 tygodni chcą, zlikwidować ulgę internetową, prorodzinną i Bóg wie jaką jeszcze.
I nawet nie chodzi o same ulgi, bo one są źle adresowane, ale tempo przypomina jazdę pijanego niewidomego z włączoną piłą mechaniczną, który zasuwa po centrum miasta. To jest szok.
-
No z tego co wiem to BGŻ otworzył konto oszczędnościowe BGŻ Optima, czy w sumie jakieś konto internetowe.
W każdym razie oprocentowanie wynosi na razie 4,6 proc. w skali roku a lokaty 1-dniowej 6,48 proc. (dająca zysk odpowiadający 8 proc. na tradycyjnej lokacie).
Co więcej konto można otworzyć od razu nie czekając na umowę i kuriera. Wszystko ma się odbywać poprzez akceptację warunków przez SMS.
Oprocentowanie jest spore, tylko na jak długo?
-
Więksi ryzykanci mogą skorzystać z produktów strukturyzowanych.
Do dzisiaj w Banku Pekao trwają zapisy na Certyfikat Walutowy EURPLN. Sześciomiesięczna struktura z pełną ochroną zainwestowanego kapitału zakłada umocnienie się złotego względem euro
Do 2 grudnia w Banku Zachodnim WBK można się zapisywać na Obligację WIG20 Premium (min wpłata 1000 zł).
Deutsche Bank PBC do 25 listopada oferuje Certyfikat Express db EuroStoxx50. Jest to maksymalnie trzyletni produkt powiązany z indeksem DJ Euro Stoxx 50 grupującym 50 największych przedsiębiorstw ze strefy euro
W BGŻ dostępna jest lokata półroczna Lokata Kursowa, zakładającą osłabienie się kursu franka szwajcarskiego względem złotego, oferuje Bank BGŻ. Na koniec inwestycji klienci otrzymają zwrot kapitału oraz ewentualnie premię.
Ale Polacy co potracili kasę w funduszach inwestycyjnych zapewne będą to omijać szerokim łukiem.
-
5 mar 2012, 14:30 (ostatnio zmieniony przez autora 5 mar 2012, 14:31, w całości zmieniany 1 raz)
Co do paliwa to się zgodzę z przedmówcami. To dla mnie jak strzał w kolano. Jak paliwo drożeje, to wszystko drożeje. Towar sam nie przyjedzie na półki sklepowe. Jeszcze mogę zrozumieć podwyżki na papierosy i alkohol. To są dobra, bez których można żyć. Paliwo powinno być jednak tańsze. W imię gospodarki.
A jak ma wyglądać sytuacja ze złotem? Słyszałem, że osoby, które inwestują w złoto lokacyjne i monety inwestycyjne do tej pory byli chronieni przed podatkiem Belki. Obiło mi się jednak o uszy, że rząd zamierza wziąć się i za zyski uzyskane z inwestycji w złoto. Prawda to, czy tylko plotka?
-
Ciekawy wątek. Nie wiedzieć czemu, ale mój Program rozliczenia PIT 2011 nie podpowiadał mi takich rzeczy : ).