Moja znajoma mówiła mi o jakiejś podwójnej uldze, że ona ma i ja też mogę skorzystać z tego. Coś mi tłumaczyła ale teraz to już nie pamiętam i nie wiem o co chodzi. Te 1112,04 zł to jedna ulga a ta druga?
A ja już chyba wiem w czym rzecz. Podwójna ulga - zapewne znajoma miała na myśli, że samotny rodzic płaci podatek od połowy dochodów ale za to w podwójnej wysokości. Druga ulga to ta 1112,04 zł. Innej możliwości nie widzę.
Tu mała uwaga. Z dzieckiem nie mogą się rozliczyć osoby prowadzące firmę i opłacające podatek według stawki liniowej 19%, ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych lub kartą podatkową. Tak samo jest jeśli to dziecko prowadzi firmę i opłaca podatek w/w sposobów. Wtedy nie ma preferencyjnego rozliczania. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy dziecko lub rodzić opłaca zryczałtowany podatek od najmu. Wtedy można skorzystać z preferencyjnego opodatkowania z uwzględnieniem limitu 3089 zł.
ustawa o pit jasno wskazuje kto to jest samotny rodzić. WSA w Warszawie 18 września 2007 (III SA/Wa 1133/07) uznał, że
[CYTAT]
"Przepisy te bowiem w sposób wyraźny i jasny określają (art. 6 ust. 5 u.p.d.f.), kogo należy traktować jako osobę samotnie wychowującą dzieci. Ustawowa definicja osoby samotnie wychowującej dzieci zawarta w art. 6 ust. 5 u.p.d.f. nie odwołuje się w żadnym zakresie do tego, czy drugi rodzic żyje oraz gdzie mieszka. Nie odnosi się również do tego (z wyjątkiem małżeństw), czy tylko jedno z rodziców posiada władzę rodzicielską, czy też taką władzą dysponują obydwoje. W przypadku konkubinatu istotne jest zatem jedynie to, czy dana osoba jest jedną z osób wymienionych w art. 6 ust. 5 u.p.d.f. W rozpatrywanej sprawie skarżący wskazał, że jest kawalerem, a zatem spełnia wymogi ustawowej definicji osoby samotnie wychowującej dzieci. Z treści wniosku wynika, iż spełnia również pozostałe wymogi konieczne do skorzystania z możliwości preferencyjnego opodatkowania."
Gościu był w konkubinacie, ale z punktu widzenia PIT jest to kawaler.
Z kolei za stanowiskiem fiskusa czyli, że konkubinat to nie samotne wychowywanie dzieci przemawia wyrok WSA w Łodzi z 29 grudnia 2008 r. (sygn. I SA/ Łd 868/08). Zdaniem sądu, dokonując wykładni pojęcia „osoba samotnie wychowująca dziecko”, nie można pominąć żadnego z jej elementów. W ocenie sądu przepis ten wskazuje zatem, że aby skorzystać z ulgi, podatnik musi mieć nie tylko określony stan cywilny, ale również wychowywać samotnie dziecko. Skoro ktoś żyje z kimś w konkubinacie to nie jest to już samotne wychowywanie dziecka.