Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Komu przysługuje prawo do nagrody jubileuszowej, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Komu przysługuje prawo do nagrody jubileuszowej

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • DR_ZYSK 1 sty 2011, 10:58
    Tak ale nawet w budżetówce są różne zasady wypłaty. Przykładem mogą być górnicy. Oni nagrodę dostają już po 15 latach pracy, a w okresie całego zatrudnienia nagrodę jubileuszową mogą otrzymać 8-krotnie.
    Wyobraźcie sobie górnika z KGHM który zgarnia 50-60 tys. zł, odprawa emerytalna i tak dalej. A taki policjant dostaje medal i słowa pochwały.
  • Andorek 1 sty 2011, 14:24
    a ja pracuję na swoim i mi nikt nagrody nie da. Zamiast trwonić pieniądze na bzdury mogliby obniżyć koszty prowadzenia firmy.
  • Koralgol 1 sty 2011, 16:48
    Andorek napisał:a ja pracuję na swoim i mi nikt nagrody nie da. Zamiast trwonić pieniądze na bzdury mogliby obniżyć koszty prowadzenia firmy.
    Jakbyś miał 30 tys. zł dostać nagrody to byś inaczej śpiewał.
  • Andorek 1 sty 2011, 17:59
    Może bym i śpiewał ale teraz mam tak jak mam i nagrody nikt mi nie wypłaci. Chyba że ja sam sobie.
  • Rogalik 1 sty 2011, 18:37
    StarszyPan napisał:Jakby państwowy zakład, ale nie cały. Część należy do jakiejś prywatnej firmy.
    To nie ma znaczenia. Tu liczą się przepisy wewnętrzne. Na podstawie art. 23 (1) par. 1 k.p., w razie przejścia zakładu pracy lub jego części na innego pracodawcę, staje się on z mocy prawa stroną w dotychczasowych stosunkach pracy. Dotyczy to tylko pracowników na umowę o pracę.
    Z kolei Wstąpienie nowego pracodawcy w dotychczasowe stosunki pracy powoduje, że jest on związany ich treścią, a zmiana tych warunków jest możliwa tylko za porozumieniem stron lub na mocy dokonanego przez pracodawcę wypowiedzenia zmieniającego (art. 42 k.p.).
    Nawet jak jedna firma przejmie drugą a ta pierwsza gwarantowała nagrodę to ta druga przejmuje ten obowiązek.
  • InspektorABC 1 sty 2011, 19:13
    Rogalik napisał:dotychczasowe stosunki pracy powoduje, że jest on związany ich treścią, a zmiana tych warunków jest możliwa tylko za porozumieniem stron lub na mocy dokonanego przez pracodawcę wypowiedzenia zmieniającego (art. 42 k.p.).
    Nawet jak jedna firma przejmie drugą a ta pierwsza gwarantowała nagrodę to ta druga przejmuje ten obowiązek.
    To potwierdził nawet Sąd Najwyższy w wyroku z 21 września 1995 r. (I PRN 60/95 OSNP 1996/7/100).
  • paragraf54 1 sty 2011, 19:38
    Jeśli nagroda jubileuszowa przysługująca pracownikom jest świadczeniem uzależnionym od spełnienia kryteriów obiektywnych (stażu pracy), to ma cechy premii i jest częścią wynagrodzenia za pracę w rozumieniu art. 78 k.p. A to oznacza, że trzeba zapłacić podatek.
    Dobra wiadomość jest taka że jubileuszówki nie podlegają ZUS-owi - § 2 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18.12.1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. nr 161, poz. 1106 ze zm.).
  • Kadra5 1 sty 2011, 21:43
    Od składek na ZUS wolne są też rekompensaty wypłacane pracownikom z tytułu likwidacji tych nagród. Np. firma nie chce płacić nagród i wypłaca jakąś tam rekompensatę.
    Takie stanowisko zajął ZUS 6 stycznia 2004 r. FUu 400-745/03.
    "(...) Przyjęto wykładnię, że nie stanowią podstawy wymiaru składek wypłaty rekompensujące pracownikom likwidację nagród jubileuszowych (niezależnie od nazwy świadczenia - tj. zarówno rekompensaty, odszkodowania, jak i nagrody jubileuszowe), które nastąpiły w związku ze zmianą układu zbiorowego pracy likwidującego nagrody jubileuszowe przysługujące dotychczas (do czasu likwidacji) nie częściej niż co 5 lat."
  • Skrawacz 2 sty 2011, 0:22
    Ta ale taki dyrektor czy prezes sobie wypłaci a później skasuje nagrodę.
  • 100euro 2 sty 2011, 6:32
    Nie jestem pewien, ale kadra zarządzająca chyba nie dostaje nagrody jubileuszowej.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum