Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Kredyt dla rolnika, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Kredyt dla rolnika

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Firma24 26 kwi 2011, 12:47
    W 2011 roku kredyty inwestycyjne mogą być udzielane w ramach następujących linii kredytowych:
    na zakup gruntów rolnych (nKZ),
    młody rolnik (nMR),
    linie branżowe (nBR),
    na zakup użytków przeznaczonych na utworzenie lub powiększenie gospodarstwa rodzinnego (nGR),
    na inwestycje w zakresie nowych technologii produkcji (nNT),
    podstawowa (nIP),
    dla grup producentów rolnych (nGP),
    z częściową spłatą kapitału (CSK).

W I kw. 2011 ARiMR na przeznaczyła 31,7 mln zł na na dopłaty do oprocentowania kredytów w tym
    na kredyty inwestycyjne - 24,5 mln zł,
    na kredyty klęskowe - 7,2 mln zł.

Ponadto na I kwartał 2011 r. Agencja przeznaczyła 12,5 mln zł na udzielanie kredytów na realizację inwestycji w gospodarstwach rolnych, z pomocą Agencji w formie częściowej spłaty kapitału kredytów (CSK).
  • 7z9 26 kwi 2011, 14:44
    to coś cienko. 31 mln i 12 mln takie kwoty nie powalają na kolana.
  • Firma24 26 kwi 2011, 16:03
    Takie są fakty i dane podane przez ARiMR. Przecież poza kredytami z dopłatą jest cała masa innych programów jak dopłaty bezpośrednie, wsparcie młodych rolników itp. jakby to razem zsumować to pewnie wyszłaby ładna sumka.
  • ESPI 26 kwi 2011, 16:51
    Jak już brać kredyt to w jakimś banku spółdzielczym czy BGŻ. One są wyspecjalizowane w takich kredytach i z reguły lepiej potrafią ocenić zdolność kredytową rolnika niż jakiś ING czy Pekao. To wynika ze specyfiki funkcjonowania tych banków. Lata doświadczeń w obsłudze sektora rolnego.
    Ja gdybym brał kredyt rolniczy to w pierwszej kolejności odwiedziłbym strony czy oddziały banków spółdzielczych.
  • staszek63 11 kwi 2013, 21:15
    a nie wiecie, czy ARiMR dopłaca też do kredytów wziętych nie w banku? pod zastaw nieruchomości w toruńskiej firmie parabankowej wziąłem 40 tysięcy. czy jak mam umowę na pół roku z możliwością przedłużenia spłaty z tą firmą, janvest, to mam jakieś szansę na dopłaty, czy to się tyczy tylko kredytów w banku? swoją drogą pewnie, jak dostałem kredyt bez zaświadczeń i sprawdzania w bik, to nie ma co się spodziewać, że ARiMR dopłaci. może ktoś coś wie na ten temat?
  • staszek63 22 kwi 2013, 21:53
    emgielka napisał:Zapraszam na forum kredytowe i do dyskusji na temat kredytów. Jeśli masz jakiś problem na forum znajdziesz odpowiedź
    dziękuję bardzo za informacje! nie wiedziałem gdzie napisać, żeby ktoś się odezwał uśmiech
  • Widgetowiec 5 maj 2014, 14:57
    Zamiast wydeptywać ścieżki do kilku banków lepiej wybrać się do doradcy kredytowego i za jednym zamachem dobrać odpowiednią dla siebie ofertę. Ja tak robiłem ze swoimi kredytami i oszczędzałem zarówno czas jak i pieniądze.
  • maks_wenge 8 maj 2014, 6:45
    "Można spróbować u ekspertów od Idea Expert. Z tego co widziałem to MDM też mają w ofercie. Ja uważam że lepiej zlecić kwestie kredytu mieszkaniowego specjalistom. Zawsze zaoszczdzi sie czas bo nie trzeba biegać po bankach a i może coś wynegocjująuśmiech
    "
  • fajqa 14 maj 2014, 9:02
    A mają - http://ideaexpert.pl/indywidualni/kredyt-hipoteczny Sprawdzenie dopłat do 15% wartości i możliwość uzyskania 5% środków na wcześniejszą spłatę.
  • mscislaw 22 maj 2014, 8:47
    A ja polecam zerknąć sobie na ten [url=http://www.bank.pl/rankingi]ranking banków[/url] - znajdziesz tam zestawienie ofert poszczególnych instytucji w różnych działach. Zarówno w sprawie kredytów jak i kont osobistych.
    Sam raczej przejrzałbym sobie to spokojnie w domu zanim wybrałbym się do doradcy - oni też mogą być przekupieni.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum