Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Opodatkowanie wynajmu mieszkania - jaką metodę wybrać, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Opodatkowanie wynajmu mieszkania - jaką metodę wybrać

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • ManyMoney 15 maj 2011, 10:22
    Co bardziej się opłaca ryczałt czy najem to zależy od tego czy był przeprowadzany remont czy nie.
    Bo jeśli nie było remontu mieszkania to ryczał może być opłacalny.

Przy zasadach ogólnych można odliczyć wydatki na remont a przy ryczałcie już nie.
    Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23.
    Remont może być takim właśnie wydatkiem, bo podnosi atrakcyjność mieszkania i co za tym idzie wysokość dochodu z najmu.
  • Carington 15 maj 2011, 10:39
    ManyMoney napisał:Przy zasadach ogólnych można odliczyć wydatki na remont a przy ryczałcie już nie.
    Znalazłem dosyć leciwą interpretację nt. Otóż podatnik wykonał remont mieszkania. Wydatki dotyczyły prac remontowych polegających na wymianie okien z parapetami, wymianie drzwi, położeniu paneli podłogowych, uzupełnieniu tynków wraz z malowaniem, remont łazienki wraz z instalacjami sanitarnymi, wykonanie okładzin z płytek w kuchni i łazience, wymianie instalacji elektrycznej, instalacji gaz. i c.o. wraz z urządzeniami.
    Podatnik chciał wiedzieć czy może takie wydatki zaliczyć do kosztu uzyskania przychodu.
    Fiskus mu odpowiedział, że tak i wskazał na zasady amortyzacji określają art. 22a-22o ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W świetle powyższego poniesione wydatki wymienione we wniosku, jak również o podobnym charakterze będą bezpośrednio bądź poprzez odpisy amortyzacyjne stanowić koszt uzyskania przychodów z najmu lokalu mieszkalnego.
    Urząd Skarbowy Kraków-Prądnik, 2005, PB1-415/111/05/JS

I inna też niestety stara już interpretacja z 2005 (US IIPDF/415-9/05, Urząd Skarbowy w Będzinie)
    W przypadku kosztów uzyskania przychodu z najmu nieruchomości będącej przedmiotem współwłasności, zastosowanie znajduje zasada określona w art. 8 ust. 2 w zw. z ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zgodnie, z którą koszty uzyskania przychodu rozlicza się proporcjonalnie do wielkości udziałów w nieruchomości. Powyższa zasada obowiązuje również w odniesieniu do ustalenia wysokości przychodów.

Takich i podobnych interpretacji trochę jest, ale nie ma sensu podawać ich wszystkich.
  • Vatowiec 18 maj 2011, 12:29
    Nawet dzisiaj w G.Prawnej pisze, że podatnik, który szuka nowych najemców i w tym czasie ponosi wydatki na nieruchomość, np. opłaty za czynsz, może uwzględnić je w kosztach podatkowych.

Organa podatkowe pozwalają rozliczać w kosztach podatkowych amortyzacje, podatek od nieruchomości, koszty ogrzewania itd. przypisane do aktualnie pustego (niewynajmowanego) lokalu, dla którego poszukujemy najemcy (np. interpretacja Izby Skarbowej w Warszawie z 9 marca 2010 r., nr IPPB1/415-14/10-2/ES, lub z 23 marca 2010 r., nr IPPB1/415-40/ 10-5/ES). [url=http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/514795,przy_braku_najemcy_mozna_rozliczac_koszty_podatkowe.html]Przy braku najemcy można rozliczać koszty podatkowe[/url]
  • Kwiatowa 18 maj 2011, 12:53
    Jeszcze raz. Jeśli w umowie nie ma zapisu, że za czynsz oraz media płaci najemca, to od tego płaci się podatek, ale jak taki zapis jest to podatek płaci się tylko od dochodu?
  • Neo_PL 18 maj 2011, 16:41
    Tak, w umowie musi być zapis, że czynsz płaci najemca, a wynajmujący jest tylko pośrednikiem przy tej płatności.
    Pisałem to już wcześniej.

Na konto pani wpływa od najemcy 2000 zł, ale 1600 zł to dochód a 400 zł czynsz.
    400 zł przekazuje pani spółdzielni, a 1600 zł idzie do opodatkowania.
  • fajqa 5 lut 2014, 22:59
    Przepisy cały czas się zmieniają. Czasami trudno nad tym wszystkim nadążyć. Zainteresowanym zagadnieniami rozliczeń wynajmu mogę polecić rozwiązanie firmy Sofor.
  • MartynKa79 6 lut 2014, 14:28
    A co to za rozwiązanie? Bo nazwa firmy niewiele mi mówi. Szukam czegoś dla ojca, bo wynajmuje kilka mieszkań, a agencje nas ostatnio delikatnie mówiąc rozczarowują.
  • jarzebina 7 lut 2014, 18:25
    Też jestem zainteresowana, niedługo planujemy wynająć mieszkanie prywatnej osobie, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, jak rozliczyć itd.
  • sadekowski 16 lut 2014, 21:05
    Zapewne chodzi o aplikację. Wszystko związane z wynajmem mieszkania można załatwić bez wychodzenia z domu. Oszczędność czasu jak i również pieniędzy bo z tego co wyczytałem dzięki temu można zapłacić mniejszy podatek.
  • MartynKa79 27 lut 2014, 19:54
    Proszę, może się komuś przyda https://rozliczwynajem.pl/rozliczwynajem/ uśmiech Muszę przyznać, że sprytne narzędzie. Na stronie udostępniona jest wersja demo i przystępnie napisane faq. Poczytajcie sobie ile możliwości i korzyści wiąże się z wzięciem spraw w swoje ręce. uśmiech
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum