Chciałbym się dowiedzieć jaka jest dopuszczalna temperatura w miejscu pracy? Z tego co słyszałem to przynajmnije te 18 stopni powinno być, a podejrzewam, że mam w pracy zimniej. Siedzę w pracy przez 8 godz i trzeba się naprawde grubo ubierać, żeby nie marznąć na kość.
U mnie w pracy też jest brdzo zimno, pracuję na stanowisku kasjer-sorzedawca i nieraz bite 8h siedze na kasie. To chyba pytanie do jakiegoś inspektora pracy
niby mozna, ale to nie przynosi skutków. Kierownik zbywa nas mówiąc,że cos z tym zrobi. Po czym nie robi nic. I siedze w kurtce, az się wszyscy pytają klienci, bo jak się na chwilę przyjdzie to sie nieczuje, jak jest chłodno, ale spróbujcie sobie caly dzień tak wysiedzieć.
To jeszcze nic, ja pracowałem na hali produkcyjnej, gdzie temperatura przy minusie na dworze wahała się miedzy 10 a 13 stopni! Ogrzewania nie włączali ze względu na oszczędności. Kazali nosić nam kurtki. Nie musze mówić jak siępracuje w grubej kurtce, raz ż niewygodnie, a dwa że w kurtce sie czlowiek zgrzeje i latwo się pochorować. Z kolei latem upał nie do wytrzymania...
Firma zobowiązana jest do zapewnienia w pomieszczeniach pracy temperatury odpowiedniej do rodzaju wykonywanej pracy, nie niższej niż 14 stopni C – no chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają. Tam gdzie pracownik wykonuje lekką pracę fizyczna i w pomieszczeniach biurowych temperatura nie może być niższa niż 18 stopni. Tylko łatwo powiedzieć a trudniej wykonać jak np. na zewnątrz jest minus 20 stopni, a biuro znajduje się w starym nieocieplonym budynku.
Jak komuś zimno to zawsze może zgłosić anonimowo sprawę do inspekcji pracy. W zimnie trudno się pracuje i spada efektywność pracy, więc to chyba pracodawcy powinno zależeć, aby zapewnić odpowiednią temperaturę.
Za łamanie przepisów BHP firmie grozi grzywna do 30 tys. zł. Ten tryb karania będzie wdrażany przez inspektorów w każdym przypadku niezapewnienia odpowiedniej temperatury w miejscu pracy. Nie ma co liczyć na pobłażliwość sądów w tej kwestii, sąd stanie po stronie inspektora.
A czy ktoś wie jaka może byc najwyzsza temperatura w pracy? Jak latem pracowałem na hali to w środku było ok 35 stopni. Zero klimatyzacji, tlyko stare wentylatory. Masakra. A pracodawca wymagal wyrobienia dziennej normy i nic go nie obchodziło, że nie było tam dosłownie czym oddychać. Prosze o odpowiedź jaka może być najwieksza temperatua.