-
Nie analizowałem tych przepisów szczegółowo, ale pierwsze co mi się rzuciło to wizyta u notariusza, a raczej jej brak.
No dobrze, ale podpisy członków zarządu składane w terminie późniejszym do sądu rejestrowego muszą być poświadczone notarialnie.
To jak to jest, firmę można założyć bez notariusza, ale podpisy muszą być już przez niego poświadczone. Przecież to jest głupie.
Być może czegoś nie doczytałem i stąd moja wątpliwość.
-
-
Tak właśnie jest z tym notariuszem. Skoro podpisy muszą być przez niego poświadczone to od razu za jednym zamachem można zawrzeć u niego umowę spółki i dostosować jej zapisy do własnych potrzeb. Zwłaszcza elementy związane z udziałami i ich zbywaniem, bo formularz elektroniczny o nich milczy. Może to będzie zawierać rozporządzenie wykonawcze, które zdaje się jeszcze nie ma.
-
I jeszcze do swoich spostrzeżeń dodam prawa i obowiązki, które przecież trzeba dobrze określić, a wystandaryzowany formularz tego nie zapewnia. Nie mam pojęcia dla komu taka rejestracja się przyda. To do niczego się nie nadaje.
-
Ewentualnie, można przecież kupić gotową i zarejestrowaną spółkę od biura rachunkowego. Wówczas to biuro komplementuje wszystkie potrzebne dokumenty, a klient nabywa praw do spółki wraz z zakupem udziałów do niej. Więcej na ten temat jest na stronie
-
Można przyjąć, że na chwilę obecną nowy, alternatywny sposób odpowiadać może tym wspólnikom, którym szczególnie zależy na bardzo szybkim zawiązaniu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w organizacji (a to dopiero początek w procesie zakładania sp. z o.o.) i którzy już posiadają podpisy elektroniczne. Więcej nt. [url=http://www.sp-z-oo.pl]link spółki z o.o.[/url]
-
-
W razie jakichkolwiek problemów czy wątpliowści można skorzystać z pomocy odpowiednich firm. Mój tato tak zrobił. Znalazł firmę i doradzili mu tak na jaki rodzaj spółki powinien się zdecydować. Pomogli mu we wszyzstkich formalnościach i do tej pory w razie pytań, odpowiadają. Najbezpieczniejsza opcja myślę.
-
konto_usuniete_415600
14 sie 2014, 9:37 (ostatnio zmieniony przez autora 4 wrz 2014, 14:40, w całości zmieniany 1 raz)
- wpis usunięty przez moderatora -