Szkoda, że nie ma jakiś videokursów jak to się wypełnia. Byłoby to bardzo pomocne. Jakiś filmik czy dwa wrzucone na Youtube czy Dailymotion pokazałoby co i jak z tym formularzem. Ale chyba aż tak GUS nie jest nowoczesny.
Ciekawa jestem ile ten spis kosztuje. Dane GUS są oderwane od rzeczywistości. średnia płaca na poziomie 3500 zł brutto. Wystarczy przejrzeć ogłoszenia lub popytać się znajomym ile mają. i tak będzie z tym spisem. Wyjdzie, że Polska to kraina szczęśliwości.
A mnie interesuje też sposób logowania i rejestracji. Wymagane jest PESEL i NIP. Ja NIP mojego znajomego znam chociaż nie od niego tylko z Internetu. A PESEL jakoś można zgadnąć lub pozyskać ze spisu KRS. Tak można podszyć się pod innych. To nie jest aż takie trudne. Fakt, że nic z tego się nie ma oprócz zabawy, ale to jest niepokojące i wiarygodność spisu maleje.
ależ skąd. Jak masz działalność gospodarczą, to twój NIP staje się niejako NIPem firmy. A takie dane o firmach można znaleźć w internecie lub w spisie KRS.
Też już wypełniłem formularz, tylko mała niespodzianka. Mieszkanie nie może mieć 43,5 m kw. tylko albo 43 albo 44. Formularz w ogóle nie przyjmuje ani kropki ani przecinka, bo z 43,5 robi się 435 m.kw.
Przy takiej patologii jaka ma miejsce w tej instytucji obecnie, to tylko kwestia czasu kiedy informacje poufne ze spisu 2011 zaczną wyciekać to tu, to tam.
Spis powszechny wprowadza tylko zamieszanie. Co ma zrobić osoba, która mieszaka poza miejscem zameldowania i wynajmuje mieszkanie w innym mieście, na które nie ma umowy najmu. Nie wspomnę o zameldowaniu tymczasowym. Więcej na interaktywnie.com