W piśmie z 29 czerwca 2007 r., nr PD/406-23/07, Naczelnik Urzędu Skarbowego w Chełmie pisze:
Pomimo że w ww. artykule nie sprecyzowano, za pomocą jakiego urządzenia należy korzystać z Internetu, aby możliwe było skorzystanie z ulgi, sam fakt korzystania z sieci Internet za pomocą telefonu komórkowego nie jest wystarczający do skorzystania z ulgi. Zgodnie z ustawą można skorzystać z ulgi, jeżeli wydatki związane z dostępem do Internetu poniesione były w związku z użytkowaniem sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika. Użytkowanie sieci Internet za pośrednictwem telefonu komórkowego nie stanowi przeszkody w korzystaniu z ulgi. Ustawa zezwala na odliczenie ulgi z tytułu wydatków poniesionych na użytkowanie sieci Internet w przypadku dostępu poprzez telefon komórkowy, jeżeli korzystanie z Internetu odbywało się w miejscu zamieszkania podatnika. Zaznaczyć należy, że obowiązek udowodnienia faktu korzystania z Internetu w miejscu zamieszkania w przypadku ewentualnej kontroli spoczywać będzie na podatniku.
"obowiązek udowodnienia faktu korzystania z Internetu w miejscu zamieszkania w przypadku ewentualnej kontroli spoczywać będzie na podatniku." Ciekawe jak ma to zrobić? Nie panie naczelniku przysięgam i oświadczam, że z internetu korzystałem w domu. Wybrałem mobilny net 5 razy droższy niż kablowy, aby korzystać w domu. Prosze mi uwierzyć.