A niby ulga taka prosta ma być 760 zł odliczane na podstawie faktury, a tu proszę zamieszanie z zagmatwaniem. Polska to technologiczny zaścianek, u nas nawet są wątpliwości jak odliczyć mobilny net. Co za degrengolada.
A mnie niezwykle zastanawia czy mogę odliczyć sobie Internet sąsiada, który nie założył sobie hasła w routerze wi-fi? Korzystam z niego w miejscu swojego zamieszkania, a płaci sąsiad. To jest jakby mój płatnik
Kiedyś nie było ulgi i ludzie żyli. Wdzwaniany net kosztował krocie a szerokopasmowy to była jakaś abstrakcja. Minęło 10 lat i przepustowość kilku Mbit/s to norma, a ceny to 50, 60 zł. Co mi tam ulga, choć lepiej ją mieć niż nie mieć.
Problemy mogą mieć na pewno ci co dostają tzw. ekofaktury, czyli wyciągi przesyłane w elektronicznej formie. Niby są one elektroniczne, ale nie spełniają wymogów faktur w rozumieniu przepisów VAT. Znalazłem taki przepis - chyba wciąż aktualny, ale pewności nie mam, że na podstawie § 4 rozporządzenia z 14 lipca 2005r. w sprawie wystawiania oraz przesyłania faktur w formie elektronicznej faktury mogą być wystawiane, przesyłane i przechowywane w formie elektronicznej, pod warunkiem że autentyczność ich pochodzenia i integralność ich treści będą zagwarantowane między innymi bezpiecznym podpisem elektronicznym. Zwykły PDF według mnie tego nie gwarantuje, bo można go wyedytować i pozmieniać dane co oznacza, że taka faktura jest bezwartościowa.
Z tymi ekofakturami to może być rzeczywiście ryzyko, ale sądy administracyjne są po stronie podatników. W orzeczeniu z 20 maja 2010 r. (sygn. akt I FSK 1444/09) NSA potwierdził, że faktura przesyłana w formie elektronicznej (lecz bez podpisu elektronicznego), która jest następnie drukowana przez odbiorcę powinna być traktowana tak, jak faktura wystawiona w tradycyjnej papierowej formie. Problem w tym że urzędy skarbowe myślą inaczej. Ich zdaniem tylko faktura papierowa bądź faktura elektroniczna z bezpiecznym podpisem elektronicznym stanowi podstawę do odliczenia ulgi. Z tego co wiem, co podpisane faktury przesyła TP, ale nie korzystam z usług tej firmy, więc nie wiem jak to tam jest.