Favore.plForumO urodzie, zdrowiu i modzie

Jak przygotować się do ciąży?, strona 3

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Jak przygotować się do ciąży?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Ronjaa 20 paź 2010, 1:55
    Ja też nie farbowałam włosów ze strachu, ze to może zaszkodzić maleństwu. Ale jak powiedzialam o tym mojemu lekarzowi to się troche śmiał... tak czy siak ostrożności nigdy za wieleprzymrużenie oka
  • pacjentka 20 paź 2010, 8:29
    Sprawdźcie czy nie macie wirusa cytomegalii, to jest groźna choroba, która dla ludzi normalnie nie jest groźna, nawet dzieci, ale może prowadzić do poważnych uszkodzeń płodu, a nawet poronienia. Bardzo dużo osób nosi tego wirusa, ale nie daje specjalnych objawów (jak już to podobne do przeziębienia) Nie można tego leczyć w ciąży więc koniecznie trzeba sprawdzić przed!
  • D3niCle0 20 paź 2010, 11:28
    Racja, to jest bardzo niebezpieczne. Moja siostrzenica będąc w piątym miesiącu dowiedziała się, że ma tego wirusa i co prawda dzieciątko urodziła zdrowe, ale ile sie strachu najadła... Ciągłe badania, czy wszystko ok i maleństwo prawidłowo się ozwija. Koszmar. A wystarczy badanie krwi i wszystko jasne...
  • caipirinha 20 paź 2010, 13:05
    A na te wszystkie różyczki, toksoplazmozy i cytomegalie robi się zwykle badanie krwi tak?
  • Barbra67 20 paź 2010, 13:26
    Tak, wystarczy badanie krwi. Ginekolog dał mi skierowanie na badanie krwi i moczu ogólne, ale to było jak już był początek ciąży. Choć w sumie można chyba te badania zrobić przed i jest sie spokojnymuśmiech
  • caipirinha 20 paź 2010, 15:18
    Słuchajcie dziewczyny a jak to jest z pigułkami? Brałam je przez prawie 4 lata to moze powinnam jakoś wcześniej je odstawić? Można po nich bez problemu począć małą fasolkę?uśmiech W sumie to były takie piguły z najmnijesza dawką hormonu, więc chyba nie powinno być problemu?
  • Ronjaa 20 paź 2010, 15:35
    Ja się spotykałam z opiniami ginekologów, że po odstawieniu pigułek (jeśli sie je brało przez dłuższy czas) nie ma szans na zajście w ciążę od razu, ich działanie utrzymuje się jescze przez kilka miesięcy. To może weźcie to pod uwagę skoro niedługo byście chcieli...
  • Stinaa 20 paź 2010, 16:29
    Tak, ja też się spotkałam z takim twierdzeniem, ale sam jestem jego zaprzeczeniemprzymrużenie oka Odstawiłam tablety pewna, że jeszcze przez 3 miesiące nie mam szans na zajście w ciążę i... zaraz się okazało, że to czwarty tydzieńprzymrużenie oka
  • caipirinha 20 paź 2010, 18:00
    Ups, no to trochę musiałaś być niemile zaskoczonaprzymrużenie oka
  • Stinaa 20 paź 2010, 19:40
    Zaskoczona byłam, ale mile, a nawet więcejuśmiech Przestałam właśnie po ot brać te piguły żeby starać się o dzidziusia. Nie sądziłam po prostu, że tak szybko się udaprzymrużenie oka
O urodzie, zdrowiu i modzie - dyskusje na forum