Favore.plForumO urodzie, zdrowiu i modzie

W czym jest żelazo?, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI



Dodaj zlecenie

W czym jest żelazo?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Manolito 20 lut 2011, 20:08
    W szpinaku jest dużo żelaza.
    Cytuj
  • Eli2010 20 lut 2011, 23:27
    Ze szpinakiem to trochę mit, co prawda zawiera żelazo, ale organizm nie za wiele go przyswaja.
    Cytuj
  • Vesna 20 lut 2011, 23:42
    To prawda, więcej tego pierwiastka zawierają rośliny strączkowe (fasola) oraz... tymianekuśmiech Czyli trzeba sobie ugotować fasolke po bretońsku i przyprawić tymiankiemprzymrużenie oka
    Cytuj
  • Bancroft 21 lut 2011, 6:46
    Witamina C poprawia przyswajalność żelaza. Nalezy łączyć produkty z żelazem i np sok z cytryny. A wiem, że w zapobieganiu anemii pomaga miód. Ja też kiedys miałam lekką anemię i piłam co dzień rano taki napój: rozpuszczona wieczorem w letniej wodzie łyżka miodu, rano do tego troche ciepłej wody i sok z połówki cytryny. To bardzo zdrowe nie tylko na niedobór żelaza, poprawia też odporność.
    Cytuj
  • Halma60 21 lut 2011, 7:28
    Bardzo dużo żelaza zawiera pokrzywa, można pić herbatkę z herbapolu albo jakąś inną. Chociaż lepsza byłaby zaparzona świeża pokrzywa, jak można nazbierać.
    Cytuj
  • Cloudy 21 lut 2011, 9:22
    Jeśli nie chcecie jeść tabletek to róbcie sobie sok z kiszonych buraków. To rewelacja na żelazo, hemoglobine, odporność. Robi się tak samo jak ogórki kiszone i jak się ukisi to pije ten sok.
    Cytuj
  • Aurelka 21 lut 2011, 9:58
    Może ten filmik się przyda: http://expertia.pl/strefa/material/wiedza-co-powinien-jesc-wegetarianin-aby-dostar
    ja byłam wegetarianką przez 8 lat, wtedy miałam niższy poziom żelaza, troche za niski i lekarz mi mówił, że jedzenie słodyczy powoduje niedobory różnych składników, raz, że jemy bezwartościowe rzeczy zamiast odzywczych, a po drugie cukier zaburza prawidłowy metabolizm i wchłanianie różnych mikroelementów.
    Cytuj
  • Popeye 21 lut 2011, 12:20
    My dosyć często jemy czerwone mięso, szpinak nie bardzo, ale rosliny strączkowe tak. Natomiast z tym wchlanianiem sprawa się komplikuje nie? Ale wprowadzimy zwyczaj z tą wodą z miodem i cytryną... dzięki za porady!
    Cytuj
  • Lorelei 21 lut 2011, 15:12
    No to zwróćcie uwagę z czym łączycie te produkty zawierające żelazo. Wapń hamuje jego wchłanianie, a wit. C zwiększa. Nie łączyć z produktami mlecznymi - mlekiem, serem, jogurtem, śmietaną. Za to łączyć z produktam izawierającymi wit. C.
    Poza tym jaja i pestki, orzechy zawierają dużo zelazauśmiech
    Cytuj
  • MemoNemo 21 lut 2011, 18:25
    Warto wiedziec, że bardzo mało żelaza z pożywienia jest przyswajane przez nasz organizm. Ale jeśli wystepuje niedobór żelaza w organizmie to uruchamiaja się specjalne enzymy, które poprawiają przyswajalność z 10 do nawet 40%.
    Cytuj
O urodzie, zdrowiu i modzie - dyskusje na forum