Mam problem z gołębiami na balkonie. już kilka lat nie moge ich wygonić, teraz daję spokój, nawet karmnik mam dla ptaków. Ale do wiosny musze poznac jakiś skuteczny sposób na pozbycie sie ich! Posadzka na balkonie juz i tak jest do wymiany...
U mnie też się zagnieździły jesienią dwa lata temu. Nie krozystałem już z balkonu, bo zrobiło się zimno. Na wiosnę odkrylismy gniazdo, a w nim jajo - tez glupio było wyrzucać. Ale teraz szlag mnie trafia, bo całą podłogę mam zas... I w związku z tym tez suzkam sposobu na to żeby je skutecznie przegonić... Kiedyś mi sie obilo o uszy, że sa takie urządzenia emitujące jakies drażniace gołębie dźwięki. Tyle, że nie wiem jak to się nazywa, a co dopiero gdzie to nabyć:/
Uu, nie odpada. I co mam potem truchła sprzątać? Zresztą nie zależy mi na eksterminacji tylko na eksmisji Nie mam nic przeciwko gołebiom tylko wynajmowanie im balkonu jest uciązliwe:/
Ja wynalazłam taki specyfik: http://www.e-cedrus.pl/pl,item,plyn_odstraszajacy_na_golebie_-_500_ml,1781.html całkiem skuteczny, jak się zrobi cieplej to spryskajcie tym balkon. Działa nie tylko na gołębie.
Widuje czasem zawieszone na balkonach płyty cd, obracają się i połyskują, to może odstraszać ptaki, ale czy skutkuje to nie wiem. Albo worki foliowe przymocowane do barierki ruszają siei szeleszczą na wietrze.