Planuję wraz z małżonką zakup nowej kuchenki. Zastanawiamy się nad zakupem indukcyjnej. Jakie są jej wady i zalety? Czy ktoś z was ma może kuchenkę indukcyjną? Czy warto kupić taką kuchenkę ?
Główną wadą jest fakt, że nie każdy garnek będzie odpowiedni do takiej kuchenki. Nie jest możliwe gotowanie w większości garnków ze stali szlachetnej czy aluminium. Wiec oprócz kuchenki będzie też trzeba zainwestować w nowy komplet garnków. Poza tym nie są to kuchenki tanie. Ja ostatecznie zdecydowałam się na kuchenkę ceramiczną.
Nie biorąc pod uwagę ceny, płyta indukcyjna ma same zalety. Po pierwsze znacznie mniejsze zużycie energii, oraz zdecydowanie szybsze gotowanie. Jeżeli nie odstrasza cię cena, to warto zainwestować w taki sprzęt
Kuchenka indukcyjna nie nagrzewa się - pozostaje jedynie ciepło resztkowe. Moim zdaniem jeśli mamy dzieci jest to duży plus, ponieważ zapobiega poparzeniu.
W chwili obecnej jestem szczęśliwą posiadaczką kuchenki indukcyjnej. Wcześniej miałam zwykłą ceramiczną. Muszę powiedzieć, że różnica jest wielka. Wszystko podgrzewa się błyskawicznie, a samo gotowanie trwa znacznie szybciej. Po wyłączeniu kuchenka przestaje natychmiast gotować. Na dodatek Kuchenka indukcyjna zużywa mniej prądu. Polecam!
Nie jestem pewna, czy można to nazwać wadą, ale kuchenki indukcyjne wydają pewien charakterystyczny dźwięk w czasie gotowania. Mi osobiście dźwięk ten nie przeszkadza
Mój mąż czasem narzeka na dźwięk jaki wydaje nasza kuchenka indukcyjna. Ale to nie on gotuje, nie on musi myć kuchenkę, więc zazwyczaj na taką uwagę mówię mu, żeby się nie wtrącał do nieswoich spraw. Kuchnia jest moim królestwem