Favore.plForumSprzęt elektroniczny, fotografia

Kuchenka indukcyjna czy ceramiczna?, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Kuchenka indukcyjna czy ceramiczna?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • tumika 24 sie 2010, 16:28
    Przeczytałam dzisiaj na jednym z serwisów internetowych, że dobrą metodą na sprawdzenie czy dany garnek nadaje się do gotowania na kuchence indukcyjnej jest przyłożenie do niego magnesu. Jeśli magnes się do niego przyczepi oznacza to, że garnek nadaje się do kuchenki indukcyjnej. Ponadto każdy garnek stosowany na kuchence indukcyjnej powinien mieć płaskie dno.
  • batka 24 sie 2010, 19:51
    O co chodzi w tej indukcji. Jak taka płyta indukcyjna działa ?
  • decybel 24 sie 2010, 20:49
    W płytach indukcyjnych ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod powierzchnią płyty znajdują się cewki wytwarzające szybkozmienne pole magnetyczne. Przemiana energii elektrycznej na cieplną zachodzi w dnie naczynia w wyniku indukowania prądów wirowych oraz nagrzewania ferromagnetyków przez zjawisko histerezy magnetycznej, dlatego na kuchence mogą być stosowane tylko naczynia wykonane z odpowiednich materiałów. Podgrzane w ten sposób naczynie oddaje ciepło potrawie znajdującej się wewnątrz. Szklana płyta nie nagrzewa się, ponieważ indukcja działa tylko na metal. Ogrzewanie polem magnetycznym jest bardzo wydajne i energooszczędne, ponieważ pole magnetyczne oddaje swoją energię wyłącznie do naczynia. W ten sposób zmniejszane są straty energii i przyspiesza nagrzewanie naczynia.
  • batka 25 sie 2010, 0:06
    Aha wielki uśmiech
  • embeka 25 sie 2010, 6:21
    W szybkości grzania kuchenki indukcyjne są szybsze od tradycyjnych i ceramicznych kuchenek elektrycznych, a jednocześnie są od nich o wiele bardziej energooszczędne. Już nigdy nie rozstanę się z moim maleństwem wielki uśmiech
  • elina 25 sie 2010, 10:18
    Kilka dni temu wpadła mi w oko płyta ceramiczno indukcyjna. Tzn ma dwa palniki ceramiczne i dwa indukcyjne. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy ktoś posiada taką płytę?
  • decybel 25 sie 2010, 13:24
    Lepsze dwa palniki indukcyjne niż żaden wielki uśmiech
  • xgirl 25 sie 2010, 14:13
    Ja mam taką płytę i muszę powiedzieć, że jest super. Zapłaciłam za nią jedyne 1300 zł.
  • igraszka 25 sie 2010, 15:57
    Ja mam w domu właśnie taką kuchenkę - dwa palniki indukcyjne, dwa tradycyjne. Bałam się trochę tej indukcji, więc dla bezpieczeństwa zdecydowałam się na coś takiego. Przyznam, że gdybym miała jeszcze raz się zdecydować, to wzięłabym całą kuchenkę indukcyjną. To jest naprawdę świetne rozwiązanie. Gotuje się bardzo szybko i wygodnie! Faktycznie, nie wszystkie garnki pasują, ale trzeba po prostu sprawdzić, bo np te starsze ceramiczne świetnie się nadają, więc nie trzeba inwestować w profesjonalne garnki od razu. Co do dziwnego dźwięku to nic takiego nie zanotowałam póki co przymrużenie oka
  • batka 25 sie 2010, 19:20
    elina napisał:Kilka dni temu wpadła mi w oko płyta ceramiczno indukcyjna. Tzn ma dwa palniki ceramiczne i dwa indukcyjne. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy ktoś posiada taką płytę?
    Muszę przyznać, że jest to bardzo ciekawe rozwiązanie. Przy takiej płycie nie będzie konieczna wymiana wszystkich garnków wielki uśmiech
Sprzęt elektroniczny, fotografia - dyskusje na forum