-
Myślałem, ze jak fundnę sobie lustrzankę to zdjęcia będą cacy. A tu klapa. Jedne są ok a inne niewyraźne.
Są jednak kursy z fotografii, ale nie wiem czy zapisywanie się na takie coś ma sens. Przecież każdy aparat jest inny.
-
-
taki kurs się przyda. Może aparaty różne są ale to kwestia techniczna. Natomiast oświetlenie, kolory, pomiary itd są takie same.
-
To czego nauczysz się na kursie, przyda się przy obsłudze każdego aparatu. Dowiesz się tam po prostu, jak dobrze robić zdjęcia, a to są prawdy uniwersalne.
-
To częsty błąd. Ludzie kupują lustrzanki bo myślą, że jak będą mieli ileś tam megapikseli to od razu będą super fotki. I przychodzi rozczarowanie, bo aparat za 2-3 tys. złotych nie jest lepszy od cyfrówki.
A na kursie można poznać przynajmniej zasady robienia zdjęć. Później tylko praktyka w terenie.
-
Oczywiście, ze opłaca się iść na taki kurs. Poznasz podstawowe zasady robienia zdjęć - jak ustawić przysłonę, czas ekspozycji i takie tam.
Takie parametry posiadają nawet tanie cyfrówki, więc lustrzanka też.
-
-
Na takich kursach - jeśli są dobre - poznasz wiele zagadnień:
Czy można fotografować pod słońce i jak to zrobić żeby nie uszkodzić matrycy aparatu?
Dlaczego zdjęcia wychodzą zbyt niebieskie albo zbyt czerwone?
Jak uzyskać efekt rozmycie na zdjęciu?
Czy powinniśmy fotografować z lampą błyskową na zewnątrz w słoneczny dzień?
Jak ciekawie skomponować zdjęcie grupowe, portret, krajobraz , martwą naturę?
Potem można wzbogacić umiejętności o kurs obróbki zdjęć w jakimś programie.
-
Ja wychodzę z założenia, że jak cyknę fotkę to ma być dobra. Ustawiam wszystko na wybór automatyczny i jestem zadowolony. Może czasem jakieś zdjęcie nie wyjdzie, ale to margines.
-
Rzeczywiście niskie ceny. Wybiorę się pewnie za tydzień do Rzeszowa.
-
Bardzo fajne maja opinie, aż sama muszę się wybrać. Tylko jak znajdę trochę czasu i pieniędzy.
-
Musisz się wybrać na ten kurs, naprawdę zajęcia są spoko. Można się sporo nauczyć i dowiedzieć na temat robienia zdjęć.