Favore.plForumSzkoły, kursy, szkolenia, korepetycje

Czy korepetycje to dziś standard?, strona 3

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Czy korepetycje to dziś standard?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Proffsor 8 lis 2011, 19:12
    Pewnie że standard, więcej jest korepetytorów niż nauczycieli w szkole uśmiech Powód? oczywiście kasa. Można całkiem nieźle zarobić. Podstawa to odpowiednie podejście do sprawy. Zarobki z korków można zwiększyć spokojnie o kilka procent. Polecam skorzystać z darmowego kursu o tym na stronie
  • wojtex 14 lis 2011, 15:22
    W sumie to każdy się uczy jak mu wygodnie. Dla nauczycieli to na pewno zarobek, ale są tacy których męczy takie wkuwanie. Właśnie wtedy przydają się szkoły jak Speak Up, które uczą w nieco przyjemniejszy sposób. Inna sprawa, ze to że nauczyciele liczą na dodatkowy zarobek wpływa na to że to droga zabawa.
  • janrom1 9 wrz 2012, 21:29
    niestety, jest to nagminne. Szkoły nie uczą tylko przekazują wiedzę. Nie widziałem nigdzie w żadnej szkole przedmiotu typu "jak się uczyć". Nauczyciele prezentują coraz gorszy poziom. Ci inteligentniejsi wyjeżdżają za granicę lub przebranżawiają się. Jeśli szukasz dobrych korepetytorów na cito to polecam. Można wybrać korepetytora i uczyć się online.
  • mokijte6 11 wrz 2012, 8:28
    Raz tylko korzystałam z korepetycji z fizyki, ale to jeszcze u kogoś z rodziny. Parę godzin uporządkowało moją wiedzę. Zawsze miałam świadectwa z paskiem, tylko ja chciałam i lubiłam się uczyć. Potrafiłam dzielić czas na obowiązki i przyjemności, miałam też do wykonania typowe prace domowe, żeby pomóc rodzicom. Nowe pokolenia są inne i to też trochę rodziców wina, bo nie mają czasu usiąść z dzieckiem, sprawdzić zeszytów, porozmawiać o szkole. Jednak z drugiej strony też nie dziwię się rodzicom, którzy starają się, aby ich dzieciom niczego nie brakowało. Koło się zamyka. smutny
  • metronom007 14 wrz 2012, 11:32
    Ja korzystałem z korepetycji z języka angielskiego i z matematyki. I muszę powiedzieć, że takie indywidualne nauczanie przynosi o wiele więcej korzyści niż nauka w szkole. Łatwiej się skupić, nauczyciel inaczej podchodzi do ucznia.
  • Marta30S 2 lis 2012, 9:48
    Myślę, że to dobrze powiedziane: korki to standard, cóż do rodzimej edukacji wciąż jednak mamy wiele zarzutów a i ona genialna nie jest, stąd potrzeba dokształcania się "poza". Znajomy ostatnio stwierdził, że na jego studiach język wciąż nauczany jest zbyt "teoretycznie" niż w praktyce i zdecydował się na wakacyjny kurs języka w Stanach (to był program nie dość, że wrócił z językiem na naprawdę fajnym poziomie i akcencie (!) to jeszcze ile pięknych wspomnień przywiózł...
    a my tu w Polsce tłuczemy angielski na korkach, zamiast coś więcej zdziałac.
    Strach przed zmianami czy co?
  • tadeusz85 9 lis 2012, 14:55
    W szkole słabo uczą, dlatego dzieci musza byc uczone... po szkole, taki system edukacji, smutne.

• brill3r 13 lis 2012, 13:51
    Już dawno temu okazało się, że szkoła nie pełni funkcji wychowawczej (rodzice też sobie coraz rzadziej z tym radzą).
    Jakiś czas temu doszła do tego świadomość, że szkoła przestała także spełniać swoją funkcję edukacyjną. Dołożyły się do tego kolejne idiotyczne zmiany wprowadzane przez kolejnych "specjalistów" - no i mamy efekty.

No a dodatkowa sprawa jest taka, że obecnie wykształcenie traktuje się jak obowiązek, a nie jak przywilej. Stąd lekceważenie i robienie wszystkiego "na odwal". Ostatecznie, jeśli ktoś chce, żeby jego dziecko coś umiało, to wysyła na korepetycje - bo tam się łatwiej nauczyć, poza tym jest argument "ucz się, bo za to płacę".
  • GaPa 20 lis 2012, 10:17

No a dodatkowa sprawa jest taka, że obecnie wykształcenie traktuje się jak obowiązek, a nie jak przywilej. Stąd lekceważenie i robienie wszystkiego "na odwal". Ostatecznie, jeśli ktoś chce, żeby jego dziecko coś umiało, to wysyła na korepetycje - bo tam się łatwiej nauczyć, poza tym jest argument "ucz się, bo za to płacę".Dokladnie tak, dzis kazdy prawie studiuje i nie ma w tym nic nadzwyczajnego, a co do tego ze rodzice za malo czasue ucza sie z dziecmi, to sorry, ale dzis kazdy rodzic pracuje i nie ma czasu siedziec z kazdym dzieckiem niewiadomo po ile godzin dziennie i odrabiac zadania,powinno sie isc za przykladem niektorych krajow europejskich i wprowadzic calodzienne szkoly, czyli ze po poludniu dzieci siedza w szkole i robia zadania, tak ze do domu wracaja(troche pozniej niz zwykle), z odrobionymi zadaniami i nauczone
  • 19 sie 2013, 8:41
    Zgadzam się z Wami. Szkoła niestety nie uczy a jedynie przekazuje wiedzę. Dlatego wiele rodziców recyduje się na zapisywanie swoich pociech na dodatkowe korepetycje, które naprawdę sporo dają.
Szkoły, kursy, szkolenia, korepetycje - dyskusje na forum