- sporządzony wg wytycznych dla dotacji udzielanych w ramach przyznawania jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej z Funduszy Unijnych w 2018 r.;
- wnioskowana kwota dotacji: 25 000,00 zł;
- objętość opracowania: 52 strony formatu A4;
- identyfikator ISBN: 978-83-951315-4-7;
Charakterystyka działalności
W świetle obowiązujących przepisów firma o wybranym profilu nie jest działalnością regulowaną i nie wiąże się z koniecznością uzyskania koncesji, licencji czy pozwoleń. Właścicielem firmy może być zarówno osoba bez wykształcenia kierunkowego jak i osoba posiadająca odpowiednie wykształcenie.
Pracownia tortów artystycznych objęta jest jednak takimi przepisami jak tradycyjna stacjonarna cukiernia. Zatem formalne uruchomienie tego typu działalności wiąże się nie tylko z rejestracją firmy w CEIDG (Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej). Tutaj trzeba jeszcze spełnić wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące działalności gastronomicznej.
Osoby pracujące w cukierni / mające kontakt z żywnością powinny posiadać orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
PKD:
- 10.71.Z - Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek;
Podklasa ta obejmuje produkcję: chleba i bułek, ciast, ciastek, placków, tarty, naleśników, gofrów itp.
- 47.24.Z - Sprzedaż detaliczna pieczywa, ciast, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach
Z roku na rok rośnie świadomość Polaków jako konsumentów, dlatego też chętniej wybierają produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi zamiast tych produkowanych masowo. Słodkości stanowią ważny element wielu uroczystości, a Polacy w poszukiwaniu idealnych wypieków coraz częściej kierują swoje kroki do małych lokalnych cukierni. Klientów przyciągają przede wszystkim: mała skala produkcji, stosowanie lepszych jakościowo składników, innowacyjność, a także indywidualne podejście do każdego zamówienia. Co prawda ceny takich wypieków są droższe niż słodkości, które są masowo produkowane, ale smak i jakość otrzymanego produktu rekompensuje poniesione koszty.
Praca w pracowni tortów artystycznych jest elastyczna i zależy od ilości i rodzaju zamówień. Są miesiące mniej i bardziej pracowite. Największe zamówienia przewiduję z okazji świąt. Mniejszy ruch jest w wakacje i na początku roku szkolnego, kiedy to ludzie mają wiele wydatków. Natomiast bardzo dobre miesiące to listopad i grudzień, kiedy firmy organizują przedświąteczne przyjęcia. Dużo zamówień jest też w miesiącach z literą „r". Wtedy w tygodniu można spodziewać się nawet kilku weselnych zamówień. Większość uroczystości i przyjęć odbywa się w weekendy.
Spis treści opracowania:
1. DANE WNIOSKODAWCY
1.1. Podstawowe dane
1.2. Podstawowe informacje
2. SKRÓCONY OPIS PRZEDSIĘWZIĘCIA
2.1. Rodzaj proponowanej działalności
2.2. Skrócone dane dotyczące proponowanej inicjatywy
3. PROJEKT PRZEDSIĘWZIĘCIA
3.1. Przedstawienie projektu
3.2. Oferta
3.3. Rynek
3.4. Konkurencja
3.5. Cena
3.6. Sprzedaż i przychód
3.7. Proces produkcji / dostarczania
3.8. Zagrożenia i możliwości
4. PLANY WYDATKÓW
4.1. Uzasadnienie wydatków w prowadzonej działalności gospodarczej
4.2. Charakterystyka prowadzonej działalności gospodarczej
4.3. Zestawienie wydatków w prowadzonej działalności gospodarczej
4.4. Zasoby ludzkie
4.5. Lokalizacja i zaplecze techniczne
5. PLAN EKONOMICZNO-FINANSOWY
5.1. Kalkulacja kosztów podjęcia działalności
5.2. Źródła pokrycia wydatków
5.3. Prognoza ekonomiczna działalności przedsiębiorstwa
Komplet materiałów wysyłamy e-mailem w formacie PDF / JPG.