-
Kiedy przychodzi ochota na słodki dodatek do popołudniowej kawy, najlepiej sięgnąć po coś czekoladowego nie od dziś wiadomo, że ma ona w sobie moc zmniejszania stresu i poprawiania nastroju. Smakowi rozpływającego się w ustach musu czekoladowego nie sposób się oprzeć.
-
Suflet to puszysty, delikatny i cudownie słodki gorący deser, który należy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Suflet swoją piankową konsystencję i wyrośnięcie zawdzięcza ubijanym białkom jajek, dlatego już po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika zaczyna opadać, a wyrośnięty wygląda bardzo efektownie. Polecamy suflet jako deser mocno czekoladowy, wyrazisty w smaku, rozkoszny w smaku i delikatny!
-
Jednym ze zdecydowanie najpopularniejszych rodzajów kawy jest typowa kawa z Włoch, która w szczególności stosowana jest w powszechnych lokalach gastronomicznych typu restauracje czy kawiarnie, gdzie dostępne są rozmaite odmiany owego naparu od tradycyjnego espresso, przez modne latte i na delikatnym cappuccino skończywszy.
-
Dawno, dawno temu, gdy na półkach sklepowych nie znajdowało się jeszcze wszystko, czego tylko brzuszek zapragnie, nasze zaradne prababcie odkryły proceder, który zrewolucjonizował światową kuchnię robienie przetworów. Nie jest pewne kiedy to się stało, ani której z babć przypisać tę zasługę, jednak najpewniej była to po prostu Ewa, żona Adama.
-
Branża cukiernicza jest jedną z najistotniejszych gałęzi przemysłu spożywczego w Polsce. Słodycze, jako niemal stały element wyżywienia, zdobyły serca wielu Polaków.
Te czekoladowe, postrzegane jako środek na poprawę humoru, kupowane i spożywane
są najczęściej, pomimo stosunkowo wysokiej ceny.
-
Parujący kubek słodkiego i rozgrzewającego napoju. Słodki smak na języku, przełamany nutą ostrości, owocowy aromat lub wyrazisty zapach przyprawy korzennej. Gęsta, z dodatkiem bitej śmietany lub gałką lodów. Co może być lepszego w mroźne, jesienne dni, kiedy wracamy zziębnięci do domu i mamy ochotę na zastrzyk energii, łyk czegoś ciepłego i znakomitego w smaku? Mowa o gorącej czekoladzie do picia. Nie musimy kupować gotowych saszetek możemy z łatwością przygotować ją sami, uzyskując wymarzony smak i konsystencję, umilając słodkie chwile dodatkami do czekolady owocami, lodami czy przyprawami.
-
Co kraj, to obyczaj brzmi znane nam wszystkim przysłowie. Każde państwo posiada własne zwyczaje i tradycje związane z rozmaitymi wydarzeniami i świętami.
Okazuje się, że pomimo wielu dzielących je różnic, istnieje kilka elementów, które je łączą. Jednym z nich jest obecność czekolady.
-
Ciasto bez pieczenia to wspaniała propozycja na deser delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wśród wielu propozycji nie mogło zabraknąć tych wykorzystujących czekoladę ostrzegam, będzie słodko!
-
Życie jest sztuką wyboru, a odżywianie jest jednym z jego podstawowych elementów. Nie musisz rezygnować z ulubionego smaku czekolady, żeby cieszyć się smukłą sylwetką. Wystarczy wybrać zdrowsze wersje ulubionych potraw. Sprawdź, jak mogą wyglądać Twoje ulubione przepisy z czekoladą w wersji light!
-
Czekolada jest w zasadzie nieodłącznym elementem deserów. Może być składnikiem polewy, musu lub kremu bądź samej bazy, czyli ciasta. Należy jednak pamiętać, że obok tej mlecznej istnieje jeszcze kilka innych rodzajów czekolad. Wiele deserów w swoich składnikach uwzględnia czekoladę deserową, a nawet tę gorzką. Dzięki temu ich smak zyskuje na wyrazistości i tym samym, postrzegane są jako bardziej wykwintne.