-
Zostawiając drzewo samemu sobie, po pewnym czasie będzie miało tendencję do rośnięcia na wysokość oraz tworzenia nadmiernej ilości liści i gałęzi, co spowoduje zmniejszenie ilości owoców.
-
Kwiaty jednoroczne to takie, których okres wegetacyjny trwa maksymalnie 1 rok. Zazwyczaj siane są wiosną, w lecie kwitną, a jesienią tego samego roku więdną. W zależności od gatunku różnie mogą być uprawiane: na obrzeżach, w głębi rabaty, wzdłuż ogrodzenia, muru, kratownicy, na kwiat cięty, czy w pełnym polu.
-
Przed przystąpieniem do sadzenia, na początek musimy wybrać rodzaj drzewa określając przy tym m.in. ilość miejsca, którą zajmie dojrzałe drzewo, efekt (funkcję drzewa oraz jego formę), ukształtowanie terenu, zasięg i rozkład korzeni, rodzaj gleby oraz strefę cienia.
-
Przy rozsadach gruntowych i szklarniowych flancowanie jest niezbędnym zabiegiem. Należy go wykonywać z należytą dokładnością tak, aby nie uszkodzić żadnej części rośliny.
-
Jednym ze sposobów wegetatywnego rozmnażania roślin jest szczepienie. Stosuje się tę metodę głównie do rozmażania drzew i krzewów owocowych. Polega ono na odcięciu zrazu, czyli pędu z kilkoma pączkami i przeniesieniu go na podkładkę, czyli przycięty pęd innej, już zakorzenionej rośliny. Gdy tak połączone części się zrosną powstaje nowa roślina. Podkładka zapewnia roślinie odporność na szkodniki, choroby i mróz, natomiast zraz przekazuje porządane cechy, takie jak liście, owoce itp.
-
Meble drewniane znane i cenione są od wielu lat. Na szczególna uwagę zasługują ich właściwości - są to przedmioty antyalergiczne, które nie tracą uroku nawet po wielu latach użytkowania.
-
Zwolennicy wody na pewno będą chcieli mieć we własnym ogrodzie namiastkę klimatu morskiego, wytrwali pływacy nie odpuszczą budowy basenu. Ponadto woda uspokaja i nadaje niezwykłego klimatu naszemu ogrodowi. Woda i roślinność przyciąga piękne ptaki owady.
-
Do zimy zostało jeszcze trochę czasu, ale juz teraz warto zastanowić się nad zakupem odśnieżarki. Raczej trudno spodziewać się, że zima nagle zaatakuje w październiku, ale trudno też oczekiwać, że sklepy będą skore do zaoferowania dużych upustów na ten sprzęt, kiedy śnieg już będzie pruszył za oknem.
-
Zanim grillowanie przyjęło współczesną formę, opiekanie mięsa na ogniu znane było tysiące lat. Było pierwszym i do niedawna najważniejszym sposobem obróbki termicznej pożywienia. Natomiast obecnie grillowanie to przede wszystkim popularny sposób spędzania wolnego czasu.
-
Kuchnia włoska jest światowym fenomenem. Żaden inny kraj nie może pochwalić się tak wielką popularnością swoich dań. Jedną z gwiazd włoskiej kuchni jest pizza, której historia sięga czasów średniowiecza.