Istnieje wiele zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Osoby z tej branży ma za zadanie regularnie wykonywać badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że zatrudnia osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze bardzo często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości serwowanych w niej potraw. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. A także pracodawca w postaci menedżera, który odpowiada za stosowane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę panującą w restauracji, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i zazwyczaj wpływają na jego postrzeganie lokalu. Dobrą stroną zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.