W Polsce mamy sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te często wiążą się z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie dokonywać badań sanepidowskich. Pracodawca musi mieć pewność, że pracują u niego osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid odkryje, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja zaś ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze bardzo często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości podawanych w niej potraw. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. Ale także pracodawca w postaci menedżera, który jest odpowiedzialny za sprowadzane produkty. kelnerzy także mają spory wpływ na atmosferę , która panuje w lokalu, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego chęci powrotu w to miejsce. Dobrą stroną zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.