W Polsce mamy sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te często wiążą się z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Osoby z tej branży ma za zadanie regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca musi mieć pewność, że zatrudnia osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wtedy ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze bardzo często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości serwowanych w niej dań. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. A także pracodawca w postaci menedżera, który jest odpowiedzialny za sprowadzane produkty. kelnerzy także mają duży wpływ na atmosferę panującą w lokalu, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego myślenie na temat powrotu do lokalu. Plusem zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.