W Polsce mamy sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Najczęściej są to kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że pracują u niego osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze bardzo często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości serwowanych w niej posiłków. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. Ale także pracodawca w osobie menedżera, który jest odpowiedzialny za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę , która panuje w lokalu, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego postrzeganie lokalu. Dobrą stroną zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.