Istnieje sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Zazwczaj są to kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te często wiążą się z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że zatrudnia osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wtedy ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości serwowanych w niej potraw. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. Ale także pracodawca w osobie menedżera, który odpowiada za stosowane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę , która panuje w restauracji, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego myślenie na temat powrotu do lokalu. Dobrą stroną zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.