Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Jaki VAT na remont dużego domu i mieszkania, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Jaki VAT na remont dużego domu i mieszkania

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Domator30 10 cze 2011, 14:12
    Tylko aby wystawić fakturę za remont z niższą stawką trzeba dokładnie znać powierzchnię całego domu lub mieszkania. Znam przypadek, że firma wystawiła fakturę w oparciu o oświadczenie właściciela lokalu, że ten ma tyle i tyle metrów kwadratowych. Skończyło się to tak, że urząd skarbowy zakwestionował takie oświadczenie, które nie jest żadnym dowodem stwierdzającym ile metrów ma lokal.
    Nie wiem jakie firma poniosła konsekwencje, ale nie było miło.
  • Druid 10 cze 2011, 15:59
    Należy mieć odpowiednie dokumenty potwierdzające ile m2 ma dany dom czy mieszkanie. A takie dane łatwo znaleźć dokumentacji budowlanej, akcie notarialnym, czy dokumentach od spółdzielni mieszkaniowej.
    W oświadczeniu to ja mogę napisać, że jestem szejkiem z Arabii Saudyjskiej i mam 50 ferrari.
    To wina firmy budowlanej, która zawierzyła klientowi na słowo.
  • Magazin07 10 cze 2011, 19:32
    Bob_Budowlaniec napisał:Nie no fajno, tylko jak ustalać powierzchnię użytkową? Tylko mieszkanie, a może z przynależnymi pomieszczeniami jak komórka, piwnica i garaż? To jednak jest różnicy bo czasem komórka i piwnica to dodatkowe 10-20 metrów!, więc to nie tak mało.
    Może to będzie pomocne. Co wlicza się do powierzchni mieszkalnej a co nie:

Całkowita powierzchnia użytkowa budynku obejmuje całą powierzchnię budynku z wyjątkiem:
    powierzchni elementów budowlanych m.in. podpór, kolumn, filarów, szybów, kominów;
    powierzchni zajmowanych przez pomieszczenia techniczne instalacji ogólnobudowlanych;
    powierzchni komunikacji, np. klatki schodowe, dźwigi, przenośniki.

Część „mieszkaniowa” budynku mieszkalnego obejmuje pomieszczenia mieszkalne (kuchnie, pokoje wypoczynkowe, sypialnie), pomieszczenia pomocnicze, piwnice oraz pomieszczenia ogólnego użytkowania (np. wózkarnie, suszarnie).
    Z powyższego wynika, że całkowita powierzchnia użytkowa budynku obejmuje jego część mieszkaniową, która z kolei obejmuje pomieszczenia mieszkalne (kuchnie, pokoje wypoczynkowe, sypialnie), pomieszczenia pomocnicze, piwnice oraz pomieszczenia ogólnego użytkowania (np. wózkarnie, suszarnie itp.).
    Do powierzchni użytkowej nie wlicza się powierzchni elementów budowlanych, powierzchni zajmowanych przez pomieszczenia techniczne instalacji ogólnobudowlanych, powierzchni komunikacji (np. klatki schodowe, dźwigi, przenośniki).

Takie coś znajduje się w int. podatkowej z Katowic z lutego 2011 (IBPP3/443-829/10/BWo)

Powiem, że choć na remontach się nie znam, to taka odpowiedź dużo mi i nawet jest to bardzo logiczne. Dziwne, aby winda zaliczała się do powierzchni mieszkalnej, prawda.
  • szandon 9 gru 2024, 14:19
    Zobacz http://trucktruck.pl/czym-jest-sufit-napinany/ jestem naprawdę zadowolony.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum