Od kilku lat mam drukarkę HP, ale praktycznie z niej nie korzystałam. Od czasu do czasu tylko zdarzyło się wydrukować jakiś dokument czy przepis. Niestety przyszedł ten moment, że tusz się w niej skończył kompletnie nie wiem, gdzie i za ile mogę go kupić. Oryginalny czy zamiennik? Ktoś coś doradzi?
martinus22
13 paź 2015, 20:40 (ostatnio zmieniony przez autora 16 paź 2015, 19:55, w całości zmieniany 1 raz)
Zamienniki nie są dzisiaj takie pewnie. Poza tym za oryginał nie zapłacisz dużo i można zamówić w necie żeby wysłali. Na stronie sklepu mają sporo tego m.in do epsona to sobie zerknij na http://drukuj24.pl. Być może to Cię przekona i nie będziesz patrzeć po zamiennikach.
Klarencjusz
28 paź 2015, 20:50 (ostatnio zmieniony przez autora 28 paź 2015, 20:50, w całości zmieniany 1 raz)
Nie wiem czy w Twoim przypadku zamiennik będzie dobrym rozwiązaniem. Powiedziałaś, że niezbyt często korzystasz z drukarki. To tak jak ja w tej chwili. W czasach sudeckich, kiedy drukarka była ciągle w użytku również korzystałem z tańszych zamienników, ale zauważył, że przy nieregularnym stosowaniu pojawiają się czasem problemy. Nie wiem na czym to polega dokładnie. Być może zawartość zbiornika w przypadku tańszych tuszów jest gorzej zabezpieczona i szybciej wysycha jeżeli się z niego nie korzysta zbyt często.
Przy dobrych zamiennikach nie ma ryzyka uszodzenia drukarki, jak ktoś rzadko drukuje to powinien zastanowić się nad zakupem drukarki laserowej, wtedy nie będzie się musiał martwic o zasychanie.
Ja nie mam potrzeby inwestowania w zamienniki, bo do mojego Epsona są bardzo tanie oryginalne tusze. Jakość wydruku zawsze rewelacyjna i nie muszę się martwić, że mi jakiś zamiennik drukarkę zepsuje. Same drukarki Epsona nie są drogie, a teraz dodatkowo w promocji cashback, gdzie producent zwraca do 240 zł za zakup.