Favore.plForumRemonty, budowa, wnętrza i ogrody

Ile kosztuje budowa domu?, strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Ile kosztuje budowa domu?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • yellowphone 20 mar 2011, 19:49
    Coś w tym jest, mi wyszło podobnie do tych 3tys. za metr, ale trzeba pamiętać że tutaj mogą na tej samej powierzchni wystąpić bardzo duże różnice związane z tym co pisali forumowicze wyżej. Droższe materiały, lepsze instalacje, typ dachu, itd.
  • Zoe87 20 mar 2011, 22:17
    Można szacować te koszty, ale to trochę bez sensu. Lepiej założyć kilkaset tysięcy i mieć jakiś bufor. Prawda taka, ze budujesz dom jak masz zapas kasy awaryjnie. Może się zdarzyć, że w trakcie budowy producent cegieł albo hurtownia materiałów zrobi mega promocję albo specjalnie dla Ciebie super cenę (żeby wyrobić jakiś plan) i na materiałach będziesz kilkanaście tys. do przodu. Może się też zdarzyć, że nagle coś podrożeje i potem koszt wyjdzie wyższy.
  • Trix74 21 mar 2011, 0:28
    To ja napiszę na swoim przykładzie. Wybudowałem rok temu dom wolno stojący, z poddaszem, z garażem, z kominkiem o powierzchni 150m2, wysokość domu niecałe 8m, dach dwuspadowy. Wstępnie realizacja projektu została wyceniona na 420 tys. zł, mi udało się zamknąć w 510 tysiącach, ale jak napisano wyżej o wzroście ceny finalnej zadecydowały ostatecznie droższe materiały i kilka zmian, m.in lepsze okna, instalacja grzewcza, wkład komina i jeszcze kilka pierdół które w sumie dały sporą sumkę. Gdyby nie było moich zmian, wszystko zamknęłoby się w okolicach 470 tys. Tak więc do cen projektanów doliczyłbym 10% + ewentualne zmiany w wyposażeniu lub materiałach.
  • speedy_gonzalez 21 mar 2011, 8:19
    O dokładnych wyliczeniach możesz zapomnieć. Niestety na ostateczną cenę takiej inwestycji wpływ ma tyle zmieniających się czynników, że kosztorys wstępny oraz inne symulacje musisz traktować poglądowo i raczej należy się przygotować na wyższe koszty. Ktoś już to napisał, że jeśli pieniędzy jest na styk, to lepiej trochę poczekać i zacząć budowę kiedy będziemy pewni, że jest rezerwa na ewentualne dodatkowe koszty.
  • Popeye 21 mar 2011, 9:38
    OK, ale można budować tzw. systemem gospodarczym czyli wolniej, ale krok po kroku i trochę samemu. Na pewnym etapie samemu niewiele można zrobić (chyba, że masz się fach), ale później można sporo zaoszczędzić robiąc systemem gospodarczym. Mój kuzyn sam ocieplał swój dom, kładł tynki z kolegą a wnętrze właściwie wykańczał sam, kiedy już rodzina była wprowdzona. Niezły sajgon, ale takie podejście to czasem oszczędność sum nawet w okolicach 100 tysięcy zł!
  • panelfloor 24 mar 2011, 14:49
    Popeye napisał:OK, ale można budować tzw. systemem gospodarczym czyli wolniej, ale krok po kroku i trochę samemu. Na pewnym etapie samemu niewiele można zrobić (chyba, że masz się fach), ale później można sporo zaoszczędzić robiąc systemem gospodarczym. Mój kuzyn sam ocieplał swój dom, kładł tynki z kolegą a wnętrze właściwie wykańczał sam, kiedy już rodzina była wprowdzona. Niezły sajgon, ale takie podejście to czasem oszczędność sum nawet w okolicach 100 tysięcy zł!
    Ok. Masz rację. Ja również robiłem dużo rzeczy sam. na przykład przylepiałem styropian, kładłem kable prądowe i montowałem gniazda - ale prowadzę własną firmę i moglem sobie wtedy na to pozwolić bo nie bylo ruchu w interesie. Weź pod uwagę że większość ludzi aby wybudować dom bierze kredyt hipoteczny, jeśli nie na całość to na pewno na większą część domu. Czyli sytuacja wygląda tak że jeszcze nie mieszkasz domu nie ma a Ty musisz spłacać ten kredyt. Napewno się ze mną zgodzisz że spłacajac kredyt to trzeba pracować żeby było z czego płacić raty. Jestem więc w 100% pewien że więcej jesteśmy w stanie zarobić na tym co robimy na codzień i co robimy dobrze, niż zaoszczędzić na samoróbkach na których się zwykle nie znamy i na których zwykle wychodzimy jak Zabłocki na mydle. Trzeba umieć przeliczyć wartość swojej pracy i czas który poświęcimy na robotę na budowie żeby nie okazało się na końcu że pracowaliśmy za 5zł/h albo jeszcze lepiej a przy tym coś spapraliśmy
    Pozdrawiam
  • expertyza 29 mar 2011, 11:20
    Polecam skontaktowac się z Dolnoślaska Grupa Budowlaną. Ja budując swoj dom wspolpracowalam z ta firma i jestem z tego powodu baaardzo zadowolona, bo wszysto wyszlo tak jak trzeba i tak jak nalezy. Świetnie ze wszystkim sie sprawili i jak na razie nie odnotowalam zadnych usterek. Na stronie znajdziesz kilka projektow, ktore z pewnosia ulatwia wybor. To jest ekipa, ktora dziala na rynku od kilkunastu lat, wiec ma spore doswiadczenie.
  • pundit 6 kwi 2011, 13:15
    yellowphone napisał:Coś w tym jest, mi wyszło podobnie do tych 3tys. za metr, ale trzeba pamiętać że tutaj mogą na tej samej powierzchni wystąpić bardzo duże różnice związane z tym co pisali forumowicze wyżej. Droższe materiały, lepsze instalacje, typ dachu, itd.
    Również się pod tym podpisuję. Gdy budowaliśmy dom wyszło nam ok. 3 tys z groszami za m2. Oczywiście nie wliczam w to kosztów wykończenia domu bo one mogą być porównywalne w ekstremalnych przypadkach do stanu surowego przymrużenie oka Z projektów, które przeglądaliśmy uśmiechały się do nas znacznie niższe koszty budowy - osiągnięcie ich możliwe byłoby chyba wtedy gdy wszystko robisz sam.... skrzywienie
  • Sate 21 lip 2011, 23:32
    Osobiście też uważam, że nie dysponując ogromnym budżetem lepiej zdecydować się na gotowy projekt, bo jeśli wliczyć jeszcze wszystkie materialy budowlane i gadżety do domu to szczena opada, a znając życie i tak trzeba będzie wykonać mnóstwo poprawekwielki uśmiech życie
  • Wariu 30 sie 2012, 14:20
    Jeżeli budować dom, to rzeczywiście znacznie łatwiej jest zakupić projekt gotowy. Ja na przykład mam o tyle fajnie że pracownia w której kupuje go ( MG Projekt ) ma podane od razu przy projektach szacowany koszt realizacji. Wiadomo, że nie zawsze jest on do osiągnięcia, czasem więcej wychodzi,ale przynajmniej mam mneij więcej pojęcie ile dom mnei będzie kosztował przymrużenie oka
Remonty, budowa, wnętrza i ogrody - dyskusje na forum