Przemysł spożywczy w naszym kraju z najważniejszych, a równocześnie charakteryzujących się największą prężnością, działów rodzimej gospodarki. Jest także najbardziej urozmaiconą gałęzią krajowego przemysłu, wśród której możemy wydzielić kilkanaście branż. Specjaliści za kluczowy czynnik niedawnych zwyżek w tym sektorze uznają przystąpienie Polski do struktur Unii Europejskiej. Skutkiem było znaczące ożywienie w handlu zagranicznym, wyrażające się podwyższeniu naszego eksportu, jak również, dało możliwość polskim wytwórcom proponującym towary żywnościowe, skorzystania z ich przewagiw stosunku do konkurencji. Obecnie na rodzimy przemysł ogromny wpływ wywierają rynki zagraniczne, jak także pieniądze z nich pochodzące. Ponadto rynki krajów wysoko rozwiniętych, przede wszystkim z Europy zachodniej, twierdzą, że w Polsce branża przemysłu spożywczego ma przed sobą ogromną przyszłość i że w jej rozrost warto wkładać kapitał z uwagi na dużą chłonność naszego rynku wewnętrznego. Jednocześnie nie powinniśmy zapominać, że mimo dużych przemian po okresie transformacji oraz akcesji do Unii Europejskiej, czeka nas jeszcze długotrwały oraz trudny tok umożliwiający wytworzenie jednej z najbardziej konkurencyjnych dziedzin na międzynarodowej scenie. Przemysł lekki to dział gospodarki związany z produkcją produktów masowego użytku, obejmujący m.in. wytwarzanie tkanin, ubrań, obuwia oraz galanterii skórzanej a także przemysł spożywczy Sektor lekkiego przemysłu na GPW liczy dziewięć spółek, co stanowi zaledwie 2 procent ogółu uwzględnianych przedsiębiorstw. Do sektora przemysłu lekkiego notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych należą przedsiębiorstwa o różnym profilu produkcji. Poza spółkami notowanymi na GPW na polskim rynku działa kilkanaście tys. przedsiębiorstw włączanych do tego sektora, których rodzaj i profil działalności są niezwykle różne oraz ujmuje swoim zakresem właściwie każdą aktywność życia gospodarczego.