Przemysł spożywczy w Polsce z najważniejszych, a zarazem charakteryzujących się największą prężnością, działów rodzimej gospodarki. Jest również najbardziej urozmaiconą gałęzią polskiego przemysłu, w której można wydzielić kilkanaście branż. Specjaliści za kluczowy powód ostatnich wzrostów w tym sektorze uznają przystąpienie Polski do Unii Europejskiej.Efektem było znaczne pobudzenie w handlu międzynarodowym, które wyraziło się podwyższeniu naszego eksportu, a także, dało możliwość rodzimym producentom proponującym towary żywnościowe, skorzystania z ich wyższościw stosunku do konkurencji. Obecnie na rodzimy przemysł duży oddziaływanie mają rynki międzynarodowe, a również pieniądze od nich pochodzące. Poza ty gospodarki państw wysoko rozwiniętych, głównie z Europy zachodniej, uważają, że w Polsce branża spożywczego przemysłu ma przed sobą ogromną przyszłość oraz że w jej rozrost opłaca się inwestować ze względu na dużą chłonność polskiego rynku wewnętrznego. Jednocześnie nie powinniśmy zapominać, że pomimo dużych przemian po okresie transformacji oraz akcesji do Unii Europejskiej, czeka nas jeszcze długotrwały oraz żmudny tok umożliwiający wytworzenie jednej z najbardziej konkurencyjnych branż na międzynarodowej scenie. Przemysł lekki to dziedzina gospodarki który wiąże się z wytwarzaniem produktów masowego wykorzystania, obejmujący przede wszystkim wytwarzanie tekstyliów, odzieży, butów oraz galanterii skórzanej a również przemysł spożywczy Dział przemysłu lekkiego na Giełdzie Papierów Wartościowych to 9 spółek, co wynosi zaledwie dwóch % ogółu notowanych spółek. Do sektora lekkiego przemysłu notowanych na GPW przynależą przedsiębiorstwa o różnym typie produkcji. Poza spółkami uwzględnianymi na GPW w Polsce funkcjonuje kilkanaście tys. firm włączanych do tego sektora, których rodzaj i struktura funkcjonowania są bardzo zróżnicowane i ujmuje swoim zakresem praktycznie każdą dziedzinę życia gospodarczego.