Przemysł spożywczy w Polsce zalicza się do jednego z najistotniejszych, a równocześnie cechujących się najwyższą prężnością, sektorów rodzimej gospodarki. Jest także najbardziej zróżnicowaną dziedziną krajowego przemysłu, wśród której możemy wydzielić kilkanaście gałęzi. Specjaliści za główny czynnik ostatnich wzrostów w tym sektorze uznają wejście Polski do Unii Europejskiej. Skutkiem było znaczne ożywienie w handlu zagranicznym, które wyraziło się podwyższeniu naszego eksportu, jak również, dało możliwość rodzimym producentom oferującym produkty spożywcze, skorzystania z ich wyższości konkurencyjnej. Współcześnie na polski rynek przemysłowy ogromny oddziaływanie mają rynki zagraniczne, jak również kapitały od nich pochodzące. Ponadto gospodarki krajów bardziej rozwiniętych, przede wszystkim z Europy zachodniej, uważają, że w Polsce dziedzina przemysłu spożywczego ma przed sobą ogromną przyszłość oraz że w jej rozwój warto wkładać kapitał z uwagi na dużą chłonność naszego rynku wewnętrznego. Jednocześnie nie możemy zapominać, że pomimo ogromnych zmian po okresie transformacji i wejściu do Unii Europejskiej, czeka nas jeszcze długotrwały oraz trudny proces umożliwiający wytworzenie jednej z najbardziej konkurencyjnych branż na międzynarodowej scenie. Przemysł lekki to dział gospodarki który wiąże się z wytwarzaniem artykułów powszechnego wykorzystania, który obejmuje przede wszystkim produkcję tkanin, odzieży, obuwia i galanterii skórzanej a również przemysł spożywczy Dział przemysłu lekkiego na GPW to 9 przedsiębiorstw, co wynosi ok. 2 procent wszystkich uwzględnianych przedsiębiorstw. Do działu lekkiego przemysłu notowanych na GPW należą spółki o różnym profilu produkcji. Poza spółkami notowanymi na Giełdzie Papierów Wartościowych na polskim rynku działa kilkanaście tys. firm zaliczanych do tego sektora, których rodzaj oraz struktura działalności są bardzo różne i obejmuje swoim zakresem praktycznie każdą dziedzinę życia gospodarczego.