Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Zdecydowanie nie jest to cena. Chociaż w teorii lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi potrawami, gdzie nie wiemy co oznacza dana nazwa. Restauracje cechuje to, że można zarezerwować stolik. W jakiś sposób dodaje to prestiżu danemu miejscu. Będąc świadomym tego, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, zdajemy sobie sprawę, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każdy lokal gastronomiczny, czyli również każda restauracja musi takie badanie przejść. Przynajmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Lokale gastronomiczne mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotową żywność prosto do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie mają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal ma swoich dostawców, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów dokonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.