Favore.plForumCzas wolny, o turystyce i sporcie

Jak uniknąć zemsty faraona?

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Jak uniknąć zemsty faraona?

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • yellowphone 23 mar 2011, 15:48
    Czy znacie jakieś sprawdzone i skuteczne sposoby na tzw. zemstę faraona? Często mnie to dopada podczas zagranicznych podróży i nie chcę po raz kolejny mieć połowy urlopu z głowysmutny Byłam w Egipcie, Grecji, Maroku i na Cyprze, za każdym razem, mimo środków ostrośności, zdarzało sie to samoskrzywienie Może jest jakiś cudowny środek, który takim przypadłościom zapobiega?
  • Barbra67 23 mar 2011, 16:30
    Ja w takich miejscach używam tylko butelkowanej wody, nawet do mycia zębów. Nie jem oczywiście owoców, warzyw z targu, staram się często opłukać ręce mineralną, a już na pewno przed jedzeniem. No i nie jeść niczego surowego! Chorobe może wywołać nie tylko obca flora bakteryjna, ale też kiepskie warunki higieniczne, jakie często się w takich krajach widzi.
  • Hunny8 23 mar 2011, 17:34
    Nie wiedziałam, że mozna to złapać w tylu krajach! Myślałam, że tylko w Egipcie i stąd ta nazwa...A czy w Hiszpanii też trzeba na to uważać? Bo ja chcę się wybrać w te wakacje.
  • Barbra67 23 mar 2011, 20:36
    Nie byłam w Hiszpanii, podejrzewam, że ryzyko jest mniejsze niż w krajach afrykańskich, ale generalnie w każdym obcym kraju może się zdarzyć, zależy jaki kto ma wrażliwy okład pokarmowy...
  • nouv88 23 mar 2011, 23:13
    Tego cholerstwa można dostać wszędzie, gdzie jest inny klimat, inna woda, jedzenie. Organizm musi się przyzwyczaić, niektórzy przechodza to dość dotkliwieprzymrużenie oka
  • marek_kk 24 mar 2011, 6:30
    Mnie się to nigdy nie przytrafiło, ani mojej żonie, a podróżowalismy sporo, m. in. w Egipcie byłem trzy razy. Przestrzegamy trzech zasad, po pierwsze nie uzywamy "surowej" wody, po drugie jadamy tylko w knajpach w ruchliwej okolicy i takich, gdzie jest duzo ludzi, po trzecie regularnie odkażamy się alkoholemprzymrużenie oka
  • Niania90 24 mar 2011, 8:34
    Możecie mnie oświecić co to takiego ta zemsta? Przyznam, że się z tym nie spotkałam, ale może to dlatego, że nie byłam w żadnym z tych krajówuśmiech Ciekawa nazwaprzymrużenie oka
  • latynowska8 24 mar 2011, 10:54
    Moj wypróbowany sposób to kieliszek czegoś mocnego po każdym posiłkuuśmiech Naprawdę działa i jest okazja na urlopie żeby sobie na to pozwolićuśmiech
  • yellowphone 24 mar 2011, 12:02
    Niania90 napisał:Możecie mnie oświecić co to takiego ta zemsta? Przyznam, że się z tym nie spotkałam, ale może to dlatego, że nie byłam w żadnym z tych krajówuśmiech Ciekawa nazwaprzymrużenie oka
    Zemstą faraona określa się bardzo przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego, których łatwo nabawić się w obcym kraju z powodu innej flory bakteryjnej. Objawy to wymioty, biegunka, ból brzucha i głowy, czasem gorączka. Może przejść po 1 dniu, może trwać dłużej, to tak w skrócie i bez drastycznych szczegółówprzymrużenie oka
  • WitoldEs 24 mar 2011, 15:00
    Jeden dzień? U mnie to trwało 5 dni, licząc z ostatnim, spędzonym w hotelu na łóżku jak zwłoki. Chociaż już nie musiałem lecieć co 15 minut do łazienki, ale byłem tak osłabiony, że i tak nic mi się nie chciało. Na szczęście tylk oraz mi się to zdarzyło, ale od tamtej pory przed urlopem zawsze załatwiam sobie leki. Np nifuroksazyd, który jest na receptę.
1 2 3 4 5 6 z 6  
Czas wolny, o turystyce i sporcie - dyskusje na forum